Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 15 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Kooktips uit de restaurantkeuken: waarom je altijd een dunschiller moet hebben

In de restaurantkeuken bereiden de chefs dagelijks niet alleen de lekkerste maaltjes, het is ook een groot keuken-hack-walhalla. Want al die uren per dag dat de chefs er bezig zijn met eten, moeten ze nuttig besteden. Snel, efficiënt én zonder kleerscheuren snijden, roeren, mixen en eten bereiden kan maar op één manier: met heel wat vernuftige trucjes. Daarom verzamelen wij de handigste kooktips uit de restaurantkeuken voor je. Vandaag vertellen we je waarom je altijd een dunschiller in je bestekla moet hebben.

Kooktips uit de restaurantkeuken

Culy’s Martine dompelt zich niet alleen wekelijks onder in alles over eten en drinken om er daarna artikelen over te schrijven, ze werkt daarnaast in de restaurantkeuken. Hier leerde ze vlot en efficiënt ‘meppen’ en daarbij tientallen handige foefjes om dat zo goed mogelijk te doen.

De beste kooktips uit de restaurantkeuken deelt ze elke week op Culy. Want wat voor de chefs een no brainer is, kan voor de thuiskok een heuse eye opener zijn.

Een ode aan de dunschiller

Tijdens de MEP (mise en place) in de keuken is het van groot belang dat alle sauzen, olies en vlees of visgerechten zo lekker mogelijk worden bereid. Daarbij is het snijwerk misschien wel één van de belangrijkste handelingen. Want grote stukken groente door een delicate pasta, of juist te fijne groenten in een mosselpannetje? Allebei een no go.

Martine: “Je zou het misschien niet zeggen, maar de dunschiller is in de restaurantkeuken een ondergewaardeerde tool. We weten wat je denkt: onze oma’s leerden ons zo dun mogelijk schillen met een aardappelschilmesje en julienne snijden doe je enkel met een scherp koksmes. Echte koks hebben dus geen dunschillers nodig, toch? Fout! Een dunschiller is niet alleen je beste vriend bij het ontvellen van appels of wortels (tip: schuif ‘m dan heen en weer, gaat een stuk sneller), maar ook bij minder voor de hand liggende fruit en groentestukken.”

Gebruik ‘m ook eens voor deze dingen

”Gebruik een dunschiller om je kokosnoot te ontdoen van zijn harige vel of voor een gladde mango of avocado. Gebruik ‘m om een dun schilletje van een sinaasappel of citroen af te schillen voor je favoriete cocktail. Of gebruik ‘m om dunne linten courgette of aubergine te ‘snijden.’

Geloof ons: als je de dunschiller eenmaal inzet, is er geen weg meer terug. Toch geven we toe: ook wij kijken verlekkerd naar Zoya Biglary die op TikTok elk stuk fruit flinterdun schilt met een scherp mes, maar onze dunschiller inruilen? Nooit!”

Kooktips uit de restaurantkeuken: waarom je altijd scherpe messen moet gebruiken

@thezoyaroya

persian apple peeler for hire @majortraeger #food #foodtiktok #persian #iran #gf #foodhacks #wlw

♬ original sound – Zoya Biglary

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.