Marit Weijs
Marit Weijs Kooktips 17 jul 2025
Leestijd: 5 minuten

Ik ei veilig of ik ei niet: hoelang kun je een gekookt ei eigenlijk bewaren?

Gekookte eieren zijn de redder in nood tijdens een drukke week. Vooruit koken, mealpreppen, lunchtrommels vullen: het is allemaal nét wat makkelijker als je al een paar eitjes klaar hebt liggen. Maar dan is daar toch de vraag: hoelang kun je gekookte eieren bewaren? En zijn ze dan nog wel lekker, of kun je beter elke dag een vers eitje koken?

We zochten het tot op het ei af uit. Want gekookte eieren bewaren lijkt simpel, maar er zitten een paar verrassende haken en ogen aan. Van smaak en structuur tot salmonellarisico’s en bewaartips: dit is alles wat je wil weten.

Hoelang kun je gekookte eieren bewaren?

Laten we met het belangrijkste beginnen: hoelang je gekookte eieren kunt bewaren, hangt af van hóé je ze bewaart. Over het algemeen geldt dat je een gekookt ei ongeveer 7 dagen in de koelkast kunt laten liggen. Dat wil zeggen: mits je het ei goed gekoeld en bij voorkeur in de schaal bewaart. De eierschaal werkt namelijk als een natuurlijke bescherming tegen uitdroging én tegen andere geurtjes in de koelkast. Dat voorkomt dat je ei ineens naar knoflook of ui begint te ruiken.

Ook belangrijk: laat je eitjes na het koken niet te lang op het aanrecht liggen. Binnen twee uur moeten ze echt de koelkast in om veilig te blijven.

Bewaar je een ei zonder schaal, dus al gepeld? Dan kun je ‘m het best in een afgesloten bakje bewaren, eventueel met een vochtig keukenpapiertje erbij om het uitdrogen tegen te gaan. Maar ook dan geldt: maximaal één week. De houdbaarheid wordt er niet langer op als je het jasje van het ei al uitgedaan hebt.

Voor zachtgekookte eieren – met zo’n heerlijke vloeibare dooier – zijn de regels wat strenger. Die kun je beter binnen drie à vier dagen opeten. Hoe zachter het ei vanbinnen, hoe kwetsbaarder het is. En hoe sneller de smaak en structuur achteruitgaan.

Culy’s ultieme gids om eieren te bereiden voor Pasen (van pocheren tot koken)

Rijst met ei
Ogechi Chibueze voor Culy

Wordt de smaak aangetast?

Gekookte eieren bewaren is handig, maar levert dat ook nog een lekker eitje op? Dat ligt er een beetje aan hoeveel dagen je het ei laat liggen én hoe gevoelig je bent voor geur en textuur.

Hardgekookte eieren blijven qua smaak over het algemeen goed. Toch gebeurt er na een paar dagen iets subtiels: het eigeel kan wat droger en kruimeliger worden, terwijl het eiwit een rubberachtig randje krijgt. Ook kan er een licht zwavelachtig luchtje ontstaan, vooral als je het ei iets te lang gekookt hebt. Dat is een natuurlijke reactie tussen zwavel in het eiwit en ijzer in het eigeel. Geen reden tot paniek: het is niet schadelijk. Maar erg appetijtelijk? Meh. Soms kun je beter een nieuw eitje koken.

Alles over het mysterieuze duizendjarige ei

Zachtgekookte eieren daarentegen zijn niet gemaakt om lang te wachten. De dooier verliest zijn fluwelige textuur en wordt soms een beetje korrelig of zelfs klef. Ook het eiwit wordt minder prettig van structuur. Wie fan is van die perfecte jammy yolk kan een ei dus beter op het moment zelf koken.

Adobe stock

Is salmonella iets om bang voor te zijn bij het bewaren van je ei?

Ja en nee. Want hoewel het koken van eieren in principe salmonella-bacteriën doodt, betekent dat niet dat je helemaal geen risico meer loopt. Bacteriën vinden eieren namelijk nog steeds een prima plek om zich te nestelen, vooral als je ze niet goed koelt. En juist omdat salmonella zich het liefst vermenigvuldigt bij temperaturen tussen de 7 en 60 graden Celsius – de zogenaamde ‘gevarenzone’ – is het belangrijk om je gekookte eitjes zo snel mogelijk in de koelkast te leggen.

Laat je een gekookt ei langer dan twee uur op het aanrecht liggen? Dan vergroot je het risico op bacteriegroei flink. Zeker bij warm weer. Gekookte eieren bewaren in de koelkast (op maximaal 4° C) is dus echt belangrijk. En let op: die 7 dagen houdbaarheid geldt alleen als je je aan die koelingsregels houdt. Zodra het ei te lang warm ligt, kan het sneller bederven – ook al ziet het er nog goed uit.

Hoe weet je of een gekookt ei nog goed is?

Oké, stel: je vindt een verdwaald eitje terug in de koelkast. Niet gelabeld, geen idee wanneer je ‘m gekookt hebt. Wat nu? Gelukkig zijn er een paar handige manieren om te checken of je ‘m nog kunt eten.

Allereerst: ruiken. Ruikt je ei vreemd, zuur of gewoon onfris? Weg ermee. Vertrouw ook op je ogen: een dof eiwit, rare plekjes of een verkleurd eigeel zijn allemaal tekenen dat je ‘m beter niet kunt opeten. Zie je een grijsgroene waas rondom het eigeel? Dat is niet per se een teken van bederf, maar wel van een ouder ei. Ook de textuur zegt veel: voelt het ei slijmerig of zompig aan? Dan is het tijd om afscheid te nemen.

Een ouderwetse watertest kan ook helpen. Leg het ei in de schil in een glas koud water. Zinkt het naar de bodem en blijft het plat liggen? Dan is het vers. Komt het rechtop te staan of drijft het? Dan is het waarschijnlijk oud en kun je ‘m beter niet meer eten – zeker niet als ‘ie al gekookt was.

@.simplelifehacks

Did y’all know this? #cookinghacks #cookingtiktok #cooking #cleaningtiktok #cleantok #organizingtiktok #cleaninghacks

♬ My X – Rae Sremmurd

Heel veel eieren over? Gebruik ze in deze recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.