Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 6 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je beter één groot ijsblok in je drankje kunt doen dan veel kleine ijsblokjes

IJsklontjes in de vorm van ananassen en flamingo’s of natuurlijk gewoon vierkanten: je maakt ze tegenwoordig supergemakkelijk zelf thuis, en ze zijn ideaal om je drankje koel te houden in de zomer. Hoe meer ijsblokjes, hoe beter – zou je denken. Maar er is een reden waarom je in cocktailbars vaak één groot ijsblok in je drankje krijgt in plaats van meerdere kleine.

Doe je dat zelf nog niet, dan kun je daar zeker van leren.

Waarom één groot ijsblok beter is

Wat die reden dan is? Die is eigenlijk heel simpel. Een groot ijsblok smelt minder snel, wat betekent dat er minder water in je drankje komt. Dat zorgt ervoor dat je drankje puurder blijft, en dus meer smaak heeft. Vroeger hield ook niemand van te waterige ranja, dus waarom zouden we dan wel van waterige cocktails houden?

Bijkomend voordeel is dat kleine ijsblokjes nogal eens in de weg kunnen zitten tijdens het drinken (tenzij je een rietje gebruikt), en ook dat probleem heb je een stuk minder snel als je een groot ijsblok gebruikt.

Afbeelding bij groot ijsblok in je drankje 2
Thomas Vimare

Zelf een groot ijsblok maken

De winkels liggen in de zomer natuurlijk vol met al dan niet siliconen vormpjes voor kleine ijsblokjes, maar voor grote ijsblokken zijn ze een stuk minder goed te vinden. Gelukkig is daar Het Internet, dat gelukkig wél vol staat met handige gadgets.

Met deze siliconen vorm maak je bijvoorbeeld ijsklontjes van 5 centimeter – eigenlijk voor Gin, Whisky en Brandy, maar wie zegt dat ze niet in je cola kunnen? De klontjes uit deze vorm zijn nog net wat groter, of eigenlijk breder. En heb je echt grote frisdrank- of cocktailglazen? Overweeg dan om hiermee ronde ijsballen van 6 centimeter doorsnede te maken.

Lekkere zomerse drankjes en cocktails:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.