Redactie
Redactie Kooktips 29 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Wat is het verschil tussen een elektrische en heteluchtoven?

De oven is één van onze grootste vrienden in de keuken. De kans is groot dat je thuis een elektrische of heteluchtoven hebt, maar wat is nu precies het verschil? 

Hier bij Culy zijn we gek op alles wat je in de oven kunt maken. De oven neemt ons namelijk heel wat werk uit handen. Maar het is wel handig om te weten hoe je oven precies werkt. Zo kun je er optimaal voordeel uit halen. Wij leggen je vandaag uit wat het verschil is tussen een heteluchtoven en een elektrische oven.

Ook interessant: Dit is de oven van je dromen

Heteluchtoven

Het belangrijkste verschil tussen een elektrische en een heteluchtoven, zit ‘m in de ingebouwde ventilatoren van de heteluchtoven.

Deze zorgen ervoor dat de warme lucht (afkomstig van onder én boven) gelijkmatig wordt rond geblazen. Hierdoor komt de warmte overal en heb je minder last van zogenaamde hotspots.

Doordat de warmte wordt rond geblazen, moet je er wel rekening mee houden dat de randjes van schalen niet te hoog zijn en dat je de schalen niet afdekt. Dit kan namelijk zorgen voor een ongelijke garing.

Een voordeel van de heteluchtoven is dat je rekjes en bakplaten niet per sé in het midden van de oven hoeft te schuiven, want de hitte komt overal wel.

Deze ovensoort is ook een stuk sneller. Niet alleen in het voorverwarmen, maar ook bij de garing van gerechten. Zet daarom de temperatuur iets lager óf bak 25% korter. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort gerecht dat je wilt maken.

Bron: Toa Heftiba via Unsplash

Elektrische oven

In tegenstelling tot de heteluchtoven, komt de warmte in een elektrische oven alleen van onder.

Hierdoor krijg je automatisch meer te maken met hotspots, maar blijft de temperatuur meer steady doordat het voorverwarmen langer duurt. Dit kan tijdens het bakken van taartjes en koekjes een groot voordeel zijn!

Hierdoor kun je makkelijker vertrouwen op de gegeven temperatuur en bereidingstijd die in een recept staat bij een elektrische oven, dan bij een heteluchtoven.

Belangrijk met de elektrische oven is dat je rekjes en platen meestal in het midden moet schuiven. Hierdoor kan er voldoende warmte van onder komen en komt de gestegen warmte het beste tot zijn recht.

Bron: Erol Ahmed via Unsplash

Onze ultieme tips:

  • Je kunt een oventhermometer ophangen, zodat je precies weet of de aangegeven temperatuur bij jouw oven wel klopt.
  • Hoewel het in een heteluchtoven in principe overal even warm zou moeten zijn, merken wij zelf thuis dat dat echt niet altijd zo is. Zo is onze oven het warmst links achterin. Leer je oven dus kennen en doe er je voordeel mee!
  • Ben je in het bezit van een elektrische oven? Denk dan altijd een paar stappen vooruit. Het kan namelijk aardig wat tijd in beslag nemen voordat hij op de gewenste temperatuur is, maar ook tijdens het koken zelf duurt het langer om bijvoorbeeld iets warmer of kouder te worden.

Meer over koken met de oven:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.