Beef Wellington als een pro: Britse chef laat zien hoe invriezen je bladerdeeg knapperig en vlees mals houdt
Ieder jaar is ’t toch weer de crème de la crème onder de kerstgerechten: Beef Wellington. Spannend om te maken? Laat het technische karakter ervan je niet weerhouden om je er eens aan te wagen: met de juiste tips en tricks komt dat gewoon goed. Deze techniek van een Britse chef is daarbij onmisbaar.
Grote uitdaging, grote beloning
Beef Wellington is in de regel een combinatie van perfect gegaard rundvlees in een jasje van paddenstoelenduxelle en bladerdeeg. Het nauwgezet controleren van de verschillende componenten is tijdrovend en een uitdaging, maar ultiem scoren als het lukt.
Bovendien zijn er ook genoeg vereenvoudigde versies te bedenken, van een vega variant met biet tot foolproof versies met simpele stappen.
Voor welke variant je ook kiest: de volgende tip van een ervaren Britse chef kun je toepassen op alle niveaus van moeilijkheid. Spits dus vooral je oren als je dit jaar een Wellington-achtige op tafel gaat zetten, dit staaltje kookwetenschap wil je kennen.
Temperatuurbeheersing is cruciaal
In zijn YouTube-video omschrijft chef Chris Young treffend het paradoxale karakter van Beef Wellingtons. Want waar het bladerdeeg zo heet mogelijk moet zijn voor een perfect knapperige korst, heeft het vlees binnenin juist een lagere temperatuur nodig om te voorkomen dat het te ver gaart.
De kunst zit er dus in om de temperatuur goed te controleren, zodat het bladerdeeg goudbruin en knapperig wordt, terwijl het vlees vanbinnen mals en sappig blijft. En de truc? Die is een stuk minder lastig dan je zou denken.
De truc voor betere Wellingtons
Komt ‘ie: met welk recept je ook aan de slag gaat, het invriezen van je Wellington alvorens hij de oven ingaat is de cruciale stap voor temperatuurbeheersing. In zijn video laat de chef overtuigend zien hoe Beef Wellington uit de koelkast niet alleen minder knapperig bladerdeeg zal opleveren maar ook een overgare kern. Wil je niet!
In feite is dit dus een bijzonder makkelijke hack, en eentje die je ook nog eens in staat stelt om die Wellington (ver) van tevoren klaar te maken.
Want of ‘ie nou een paar uur of een paar weken in die vriezer heeft liggen chillen, het resultaat zal in beide gevallen niet teleurstellen. Zie dit dus vooral als argument om nú al te beginnen met je kerstdiner en op de dag zelf tijd te winnen.
En verder?
- Wil je met een kookthermometer aan de slag tijdens het bakken, prik dan een gaatje in het midden van je Beef Wellington alvorens je ‘m zult invriezen. Je kunt je thermometer er dan makkelijk inprikken voor ‘ie de oven ingaat, iets wat zonder het geprikte gaatje niet lukt in bevroren toestand.
- Qua oventemperatuur is het een kunst om eerst héél warm te bakken (een hete oven van 230 graden is wat je wil); de hoge temperatuur is immers nodig om de buitenkant die begeerlijke knapperigheid te geven. Daarna wil je de temperatuur juist lager draaien zodat de binnenkant gelijkmatig kan verdergaren.
Liever alle details nog eens bekijken? Chris Young is vast verrukt dat je zijn video wat liefde geeft.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F12%2F3_biet-wellington.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2FBeef-Wellington.jpg)