Redactie
Redactie Inspiratie 30 aug 2012
Leestijd: 2 minuten

Zou jij een halve fles 223-jaar oude cognac kopen voor £19,000?

Zou jij een halve fles 223-jaar oude cognac kopen voor £19,000? De meeste mensen zouden direct reageren met een volmondig “nee”. Maar geloof het of niet, een anonieme verzamelaar betaalde vandaag maar liefst £ 19.000 voor een extreem zeldzame fles 1789 A.C. Meukow & CO. Cognac.

“Tijdens deze verkoop werd tevens een 182-jaar oude Rémy Martin uit 1830 verkocht voor £12.900”, vertelt Bay van der Bunt, eigenaar van Old Liquors. De Old Liquors collectie is werelds grootste selectie van historische cognac en zeldzame dranken en ‘gewoon’ gevestigd in Breda. Volgens Bay maken de prestigieuze flessen onderdeel uit van het meest prijzige, en misschien wel het meest fascinerende, drankenkabinet ter wereld, nu te koop voor £ 6 miljoen.

Cognac 1789 MeukowCognac 1830 Remy Martin

Deze 64 jaar oude landgenoot, die vreemd genoeg zelf niet van de kostbare elixirs drinkt, spendeerde bijna 40 jaar aan het vullen van zijn schappen met meer dan 5000 flessen zeldzame oude dranken – van 250-jaar oude cognac en armagnac tot aan port en chartreuse. Bay zegt dat de dranken zelfs zo oud zijn dat het bekijken van zijn schappen kan worden vergeleken met terugblikken in de geschiedenis.

Bay wacht op iemand die zijn passie deelt en de gehele collectie, die vele van de laatst overgebleven flessen ter wereld bevat, wil overnemen. “Deze verzamelaar vandaag bracht echter een bod uit dat ik gewoonweg niet kon weigeren.”

Hij vertelt het verhaal van een Sotheby’s veiling in London in de jaren ’80 waar hij bood op de zeldzame 1789 Meukow cognac. “Ik wist dat dit een fles was die ik moest hebben, ongeacht de kosten”, waardoor hij uiteindelijk een astronomisch bedrag betaalde. “Mijn vader zei: ‘Je bent niet goed wijs om drank te verzamelen. Waarom investeer je niet in iets dat de moeite waard is? Nou, ik luisterde natuurlijk niet,” vertelt hij. “Het verzamelen van cognacs en oude dranken nam enorm veel tijd in beslag en kostte mij een fortuin, maar het blijkt de beste financiële investering te zijn die ik ooit heb gemaakt.”

a8zj_persbericht2

Bay van der Bunt (64) Verzamelaar van werelds grootste oude dranken collectie

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.