Redactie
Redactie Gadgets 8 mei 2014
Leestijd: 3 minuten

Geurtjes in de keuken: zo haal je ze weg

Geurtjes in de keuken die maar niet weggaan: bah. Zelfs de geur van bacon (ja, zelfs die) kunnen we na een dag niet meer aan. Maar wat er aan te doen?

Stinkende koelkast

Soms kan je koelkast opeens ontzettend stinken. Meestal is er iets over de datum, maar ook etenswaren die nog helemaal goed zijn kunnen soms nare geuren verspreiden, zoals bijvoorbeeld kaas. Maar gelukkig kun je hier wat tegen doen:

– Leg een halve aardappel in een bakje pure ranja en zet het in de koelkast.
– Of een droog theezakje, deze absorbeert geuren.
– Wat ook werkt, is een bakje gemalen koffie, of een halve citroen. Wel na een paar dagen even vervangen.

Mocht dit toch allemaal niet werken, dan kun je altijd nog het Citin koelkast ei aanschaffen voor €2,59 of de Ioncare geur remover voor € 11,75. En daarnaast natuurlijk regelmatig je koelkast schoonmaken!

Etenslucht in huis

Etenslucht in huis kun je vaak moeilijk tegenhouden. Een goede afzuigkap is natuurlijk al het halve werk, maar ook deze zuigt niet alle geurtjes weg. Heb je een raam in je keuken, zet deze dan altijd open tijdens het koken. Daarnaast kun je je heil zoeken in geurkaarsen, etherische oliën of luchtverfrissers.

Een aantal tips die je kunt uitvoeren met wat je al in huis hebt:

– Breng een pan met water aan de kook en doe hier wat schijfjes citroen/sinaasappel, kaneel en vanille in. Hetzelfde kun je doen door wat azijn aan de kook te brengen met citroenpartjes erin.
– Leg, als je elektrisch kookt of op een inductieplaat, wat kruidnagels op de afkoelende plaat.
– Of bak gewoon een lekkere taart, de heerlijke geur hiervan vaagt meestal alle nare geuren weg.

465181557

Geurende handen

We snipperen natuurlijk om de haverklap ui en knoflook, en die geur blijft in je vingers zitten. Ook bij het snijden van vis wil de lucht vaak niet van onze handen verdwijnen. Handen wassen is één, maar soms blijft de penetrante geur dagen hangen.

Wat kan helpen:

– Wrijf je handen achteraf in met citroensap, of met zeezout. Sommige thuiskoks zweren bij tandpasta, maar hierna moet je wel even je handen opnieuw wassen.
– Of wrijf je handen even over je schone gootsteen, als deze van roestvrij-staal gemaakt is.

Mocht je dan nog stinkende handen hebben, dan kun je altijd nog de Rub Away Bar kopen à €5,75. Deze is overigens in vrijwel alle kookwinkels en warenhuizen te koop.

Stinkende vaatwasser

Met je vaatwasser was je natuurlijk alle etensresten en geurtjes van je servies af. Deze resten kunnen achterblijven in je apparaat en dat levert soms nare geurtjes op. Hoe krijg je dit schoon?

– Doe een scheut azijn samen met wat partjes citroen in de machine. Zet dan de vaatwasser op het hoogste programma en laat ‘m lekker draaien. Dit zorgt ervoor dat alle kalk en vieze resten uit je vaatwasser verdwijnen.
– Gebruik een vaatwassergeurtje, deze zijn te koop in bijna elke supermarkt.
– Spoel je servies van tevoren beter schoon (en gooi alle etensresten in de vuilnisbak) voordat je het in de machine zet.

465246377

Andere geurtjes

Natuurlijk zijn er ook andere zaken in de keuken die flink kunnen ruiken. De allerbeste tip is om alles goed schoon te houden. Maar dan nog kunnen er viezigheden blijven ontstaan. Zo kan op een gegeven moment ook je vaatdoek gaan stinken. Hang deze daarom altijd goed uit of drapeer ‘m over deze speciale vaatdoekhouder (€24,95). Was hem daarnaast regelmatig (liefst op zestig graden of hoger) en gebruik het liefst elke dag een nieuw exemplaar.

Met deze tips heb je gegarandeerd weer een lekker ruikend huis!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.