Waarom je beter zalm op de huid kunt kopen (en misschien ook wel bakken)
Zalm is een van de meest veelzijdige vissoorten in de keuken. Of je het nu grilt, de zalmhuid gaat bakken of in de oven schuift: het is eigenlijk altijd goed. Toch zie je in de supermarkt vaak filets zónder zalmhuid liggen, terwijl de stukken met huid juist de moeite waard zijn om te kiezen. Waarom? Het heeft alles te maken met smaak, textuur en zelfs met hoe je vis zich gedraagt tijdens het bakken.
De huid van de zalm werkt als een natuurlijke beschermlaag. Wanneer je zalm bakt, zorgt de huid ervoor dat het visvlees mooi sappig blijft.
Zonder zalmhuid loop je het risico dat de filet sneller uitdroogt, zeker als je hem net iets te lang in de pan laat liggen. De huid houdt de warmte tegen en laat het visvlees langzaam garen, waardoor je een veel zachtere en sappigere structuur krijgt. Zalmhuid bakken heeft dus ook een praktische functie.
@maxthemeatguy Crispy Salmon Brunch Board #salmon #salmonskin #brunch
Smaak in de huid
Er zit ook veel smaak in de huid. Tijdens het bakken wordt hij knapperig en dat geeft daarnaast ook een extra structuur aan je gerecht. Denk bijvoorbeeld eens aan het verschil tussen kip met een krokant velletje en kip zonder vel: het eerste smaakt gewoon nét iets beter.
Het krokante laagje van zalmhuid kan zelfs dienstdoen als een soort natuurlijke ‘korst’, waardoor je minder olie of boter hoeft te gebruiken.
Koop je zalm op de huid, dan is het bovendien makkelijker om hem netjes te bakken. Leg de vis in een hete pan met de huidkant naar beneden en laat hem rustig liggen.
Zalmhuid bakken
De huid wordt krokant en vormt een stevige basis, zodat de filet niet uiteenvalt bij het keren. Een gouden tip: verplaats de vis niet te snel, anders blijft hij aan de pan plakken. Pas als hij loslaat, is hij klaar om omgedraaid te worden.
Niet iedereen eet de huid op, maar zelfs als je hem niet opeet, doet hij zijn werk door smaak en sappigheid te behouden. En wie weet verrast het je hoe lekker dat knapperige stukje kan zijn met een beetje zeezout erbovenop.
Kortom, door zalm op de huid te kopen haal je meer uit je vis: een sappigere structuur, meer smaak en een stuk minder stress tijdens het koken. De volgende keer dat je bij de visboer staat, weet je precies welk stukje je moet kiezen én weet je hoe je zalmhuid moet bakken.
@chefjonnymarsh Second in my little series of helping you guys out with questions and tips! I always get asked for little instructional videos and I said whenever I have that ingredient to prep I would answer the questions with a video Today is taking the skin off the salmon, as a chef this way would be frowned on, but as a home cook like 99% of people that follow me are, this way will save you money and salmon when preparing it! This is the easiest way to do it, yes may take a little longer, but if you’re getting more out of your food, who cares about a few extra minutes…. #food #fish #protein #kitchenhacks #easy #easyrecipe #salmon #chef #tips
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F03%2Fgemarineerde-zalm.jpeg)