Redactie
Redactie Inspiratie 12 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Wortels in alle soorten en maten: van bospeen tot oerwortel

De wortel kunnen we eigenlijk niet meer uit ons eetpatroon wegdenken. Je kunt er zoveel mee: van koude gerechten, soepen en stamppotten, tot salades en als garnituur. Maar er zijn zoveel verschillende soorten, en steeds vaker zie je onbekende broertjes van de oranje variant opduiken. Wij leggen uit!

De wortel, die ook wel peen wordt genoemd, is er in vele soorten en maten. Wortels zijn rijk aan vitamine A en schijnen erg goed voor je ogen, je haren en je huid te zijn. De wortel is een heel oud gewas: de oude Egyptenaren en Romeinen gebruikten de wortel al in medicinale gerechten en kenden deze groente in verschillende kleuren zoals paars, rood, geel en wit.

Oranje wortels bestonden destijds helemaal nog niet. Het verhaal gaat dat de oranje wortel in Nederland voor het eerst in de veertiende eeuw is gezien, doordat boeren verschillende penen met elkaar kruisten tot ze de oranje kleur kregen, speciaal voor Willem van Oranje. Maar zeker van dit verhaal is men niet.

Winterpeen
De winterpeen is een hele dikke wortel met veel vlees en een oranje kleur. Hier in Nederland kennen we deze uiteraard en hij wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld hutspot. Handig: je kunt deze peen zeker een paar weken bewaren.

Bron: Flickr

Bospeen
Ook een veel geziene wortel in Nederland. Hij heet bospeen omdat hij in een bosje (met het loof er nog aan) verkocht wordt. Hij wordt ook wel waspeen genoemd. Deze peen smaakt lichtzoet en is ook heerlijk om zo te eten als een gezonde snack. Heerlijk in combinatie met groene groenten zoals doperwtjes, peultjes of bosuitjes.

Bron: Flickr

Nantes wortels
Dit zijn de worteltjes die je in zakjes kunt kopen als ‘snackworteltjes’. Vanwege de zoete smaak worden deze ook vaak gewoon uit het vuistje gegeten. Je kunt er ook lekker soep van maken.

Bron: Flick

Parijse broei
Een rond klein worteltje. Je ziet deze zelden in winkels, maar ook deze heeft een zoete smaak. Vraag je groenteboer er eens naar.

Bron: Flickr

Oerpeen
Dit zijn vaak de paarse, rode en gele wortelen. Tegenwoordig zie je ze steeds vaker in biologische winkels en supermarkten als Marqt. Al deze peentjes zitten vol met smaak: zoet maar ook aards. De paarse variant verliest tijdens het koken zijn kleur en wordt dan zelfs een beetje wit. In deze oerpenen (en vooral in de gele en de rode) zit ontzettend veel bèta-caroteen (meer dan in de oranje), wat in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Heel erg gezond en goed voor je.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.