Redactie
Redactie Inspiratie 2 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Waar komen die viseitjes op je sushi toch vandaan?

Als je wel eens sushi bestelt, heb je ze vast gegeten: viseitjes. Bij sommige sushizaken doen ze de feloranje eitjes echt óveral op. Maar waar komen die pareltjes nu eigenlijk vandaan?

De duurste viseitjes ter wereld kennen we als kaviaar: onbevruchte eitjes van de steur. Die zijn redelijk zeldzaam, in ieder geval als je ze van goede kwaliteit wil (bijvoorbeeld van de wilde steur uit de Kaspische Zee).

Echt van de zalm?

Soms zie je ook ‘kaviaar’ van andere vissen, zoals de kuit van haring of forel. En de oranje eitjes, meestal afkomstig van de zalm, die we op sushi zien. Maar deze oranje pareltjes worden zoveel gebruikt, dat ze onmogelijk allemaal echt van de zalm kunnen komen. Toch?

Bij Albert Heijn koop je wilde zalmeitjes voor € 5,99 voor 50 gram. Bij de Aziatische delicatessenzaak betaalden we € 9,95 voor een potje van 50 gram; hierop stond dat de eitjes van zalm uit Alaska komt.

De snotolf en de vliegende vis

Maar we zijn ook wel eens goedkope lompviseitjes tegengekomen (kuit van de ‘snotolf’, ook wel de lompvis genoemd, wat wij een gezelligere naam vinden…).

Deze worden met oranje kleurstof gekleurd, zodat het net zalmeitjes lijken. Of met inktvisinkt zo gekleurd dat het dure kaviaar lijkt. Maar de prijs van lompviskuit ligt vele malen lager, dus je wordt op deze manier slim gepiepeld.

Eitjes van de lompvis

Bij de toko zien we vaak potjes Tobiko: eitjes van de Japanse vliegende vis. Ook wel de ‘kaviaar van de armen’ genoemd. Deze eitjes worden vaak groen of rood gekleurd en zijn superklein; veel kleiner dan zalmeitjes. Dit zijn dan ook vaak de pareltjes die je op sushi ziet.

Tobiko: eitjes van de vliegende vis

Conclusie

Dus, wat eet je nu echt bij de sushi? Hoogstwaarschijnlijk ofwel eitjes van de vliegende vis (tobiko), ofwel lompviseitjes (goedkoop en redelijk smakeloos) en af en toe echte zalmeitjes. Smakelijk!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.