Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 24 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Eerste hulp bij vlekken op je tafelkleed: zo krijg je die vlek er weer uit

Het is hard werken voor het tafelkleed tijdens een kerstdiner. De vele gangen mét bijbehorende dranken kennen minstens zoveel gevaren. Van rode wijn tot kaarsvet: je katoenen vriend krijgt een flinke oplawaai deze december. De grote vraag: hoe krijgen we al deze vlekken uit ons tafelkleed?

Dit gaat helemaal goedkomen.

Met deze trucs krijg je alle (kerstdiner)vlekken uit je tafelkleed

Mocht je eind januari onderin de wasmand dat gebruikte tafelkleed tegenkomen, dan ga je het een stuk lastiger krijgen. Een grootmoederstip is dus vooral: is de vlek daar, kom dan direct in actie.

Kan wat lastiger worden met een fles wijn achter de kiezen, maar we kunnen het maar beter gezegd hebben.

kerstitems
Bron: Pexels

Kaarsvet

Een gedeelde eerste plek met een rode wijnvlek is sowieso weggelegd voor die druppende kaars. Knap als dit niet gebeurt. Maargoed, liever een vlek schoonmaken dan geen kaarsen op tafel.

Wat je doet: schraap eerst het harde kaarsvet met een botermesje voorzichtig van het kleed. Leg een keukenpapiertje op de vlek en strijk met een strijkijzer eroverheen. Zodra deze wat vet heeft opgenomen gooi je het papiertje weg en pak je de volgende, totdat het vet weg is. Vervolgens mag ‘ie de was in op de hoogst mogelijke temperatuur aangegeven op het waslabel.

Rode wijn

Het komt net zo vaak voor als dat wordt gepraat over hoe je het ‘t best kun verwijderen: de rode wijnvlek. De een zweert bij witte wijn en de ander heeft er steevast een pot zout voor op tafel staan. Les 1: wrijf nooit in de vlek.

Behandel de vlek zo snel mogelijk, bijvoorbeeld door er genoeg zout op te leggen. Die trekt als het ware de wijn naar boven. Wat ook werkt: jonge jenever of bruiswater, dat laatste eventueel met een beetje azijn erbij. Onthoud: witte wijn zal de vlekken op het tafelkleed niet verhelpen.

Vrouw die azijn heeft gemaakt van leftover wijn
Pexels

Koffie en thee

Misschien drink je het aan het einde van je diner, zit het in je espresso martini, of gebruik je een tafelkleed bij je ontbijt of lunch. Hoe dan ook: grote kans dat je wel eens in gevecht gaat raken met een koffie- of theevlek.

Maak dan een mengsel van gelijke delen water en azijn om de vlek – misschien moet dit wel meerdere keren – eruit te krijgen. Wat ook kan: een beetje baking soda op een natgemaakt sponsje.

Boter, mayonaise en andere vetvlekken

Een veelvoorkomende vlek in het tafelkleed: vet. Of het nou mayonaise, olie of boter is, het product kan nog zo lekker zijn, de vlek is uiterst irritant. Maar, goed nieuws: het is ook op te lossen.

Haal wat maizena of baking soda door een fijne zeef en bedek de vlek er volledig mee. Laat dit een halfuurtje intrekken en veeg het eraf. Mocht er nog wat zichtbaar zijn, gebruik dan een anti-vet schoonmaakmiddel of doe het in de wasmachine.

Meer om schoon te maken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.