We kunnen het iedereen aanraden: maak eens burgers van (blik)vis!
Burgerparty gepland? Hoewel je waarschijnlijk op automatische piloot naar de slager gaat rennen, willen we toch even een lans breken voor burgers van vis. Niet alleen zijn visburgers minstens even lekker (en weer eens wat anders!), met een goed gevulde voorraadkast hoef je je deur niet eens uit.
Visburgers: niks nieuws onder de zon
Tuurlijk: in se zijn visburgers niks nieuws. Genoeg chefs bedachten er immers al toffe recepten mee en ook bij Culy ontwikkelden we in het verleden varianten met zalm of kabeljauw. Toch werd er op de redactie recent een zekere herinteresse opgewekt – en wel door onderstaande TikTok-video.
Met zijn Scallion Garlic Tuna Burgers herinnert de chef ons namelijk aan één belangrijk feit: ook met blikvis kun je uitstekende visburgers bouwen. Waar wij ons in het verleden vaak beperkten tot verse vis openen er zich nu deuren naar een wel erg interessant universum.
@calwillcookit Scallion Garlic Tuna Burgers 🎣🔥 Take canned tuna to the next level with these incredible tuna burgers! They’re easy to make, packed with protein and tastes absolutely incredible! The @Safe Catch Ahi Tuna took this recipe to the next level! Its wild-caught, 100% mercury tested & packs 43g of protein per can with only 165 calories! It’s available at Costco or you can order online with the link in my bio! 🔗 FULL RECIPE ⬇️ INGREDIENTS (~3 servings) Tuna Burgers 3 cans of Safe Catch Ahi Yellowfin Tuna – 1/2 cup panko bread crumbs – 2 eggs – 2 tbsp minced garlic – 1/2 cup sliced green onions – 2 tbsp hoisin sauce – Seasonings: salt, pepper, garlic powder, onion powder & ginger powder all to taste. – 2 tbsp butter – brioche buns – sliced avocado – Extra sliced green onions (for toppings) Honey Sesame Slaw (Combine all ingredients) – 4 cups of shredded green cabbage – 1/3 cup avocado mayo – 1 tbsp seasoned rice vinegar – 1/2 tbsp toasted sesame oil – 2-3 tbsp honey – Seasonings: salt, pepper, garlic powder, white and black sesame seeds all to taste. Sweet Chili Sriracha Mayo (Combine all ingredients) – 1/2 cup avocado mayo – 1.5 tbsp sweet chili sauce – 1.5 tbsp sriracha – 1/2 tbsp seasoned rice vinegar – garlic powder to taste Note(s): Measurements are estimated, adjust ingredients to your liking. DIRECTIONS 1. For the tuna burgers, add all of the ingredients to a large bowl. Mix till well combined then form into 3 equal size patties. Place them in the fridge for at least an hour or up to 24 hours to firm up. 2. While the tuna burgers are chillling, prepare the slaw and the sauce. You could store those both in the fridge as well. 3. Once the tuna burgers are firm, get a large skillet going over medium heat and add in the butter. Let them cook for 3.5-4.5 minutes per side. 4. Toast the buns, assemble your burgers & ENJOY! 🙌🏻 • • • • #explore #cooking #recipe #food #easyrecipe
Burgers uit de voorraadkast
Want nope, voor lekkere burgers hoef je je visboer heus niet te staan smeken om verse filets; met een goed gevulde voorraadkast kun je in principe ook gewoon uit de voeten. Zo wordt in het voorbeeld van TikTok simpelweg gebruik gemaakt van tonijn uit blik. Die wordt gemengd met panko, eieren en een rits smaakmakers en van dit mengsel worden burgers gevormd die stevig worden in de koelkast.
De patties worden vervolgens opgebakken tot goudbruine visburgers, die er gruwelijk lekker uitzien in gezelschap van koolsla, avocado en srirachamayo. Wij vinden dat zo’n goed idee dat onze hersenen er zelfs een beetje van gaan knetteren.
Genoeg opties om mee te experimenteren
Want als je met tonijn uit blik zulke lekkere visburgers kunt maken, dan met die andere blikvisjes natuurlijk ook. Wat dacht je bijvoorbeeld van visburgers met blikzalm met furikake? Of van bliksardientjes met pikant paprikapoeder? Een versie met blikmakreel en kappertjes? We zien het voor ons, we zien het voor ons!
En vanuit deze fantasieën hebben we ons best gedaan om een blauwdruk te ontwikkelen waarmee je voortaan zelf je eigen blikvisburgers kunt bedenken. De basis krijg je van ons, voor spetterende smaakcombinaties rekenen we op jullie:
Voor 1 grote burger (1 persoon)
- Ongeveer 150 gram blikvis (uitlekgewicht)
- 1 klein ei
- 3 eetlepels panko
- 1 à 2 eetlepels natte smaakmakers (mayonaise, mosterd, harissa,…)
- 1 à 2 eetlepels droge smaakmakers (specerijen, bosui, sjalot, knoflook, gember, chili,…)
- Zout en peper
Meng de ingrediënten in een kom en gebruik je intuïtie om te bepalen of je mengsel de gewenste textuur heeft. Wat je wil is een mengsel dat blijft plakken wanneer je een burger vormt, zonder dat de boel uit elkaar valt. Voelt je mengsel te droog? Voeg dan nog wat extra mayonaise toe. Eerder te nat? Meer panko is de oplossing.
In alle gevallen is het een goed idee om de gevormde burgers wat tijd te gunnen in de koelkast (kies voor de vriezer bij weinig tijd). Ga voor minstens een kwartier, al mogen ze er gerust ook een nachtje in kamperen. En nu? Freestylen maar! Zet je onzekerheid aan de kant en probeer ’t eens uit, wie weet komt er binnenkort wel een nieuwe signatuur tot leven.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)