Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 9 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

De verschillende soorten miso op een rijtje en welke je het beste wanneer kunt gebruiken

Miso is een aloude Japanse smaakmaker en wordt in de culinaire wereld veelvuldig gebruikt. Hoewel het product ook bij thuiskoks steeds populairder wordt, blijft miso mysterieus. Want welke soorten bestaan er eigenlijk? Waar smaken ze naar? En wat kun je er nou precies mee maken? Culy legt het uit.

Miso is een traditioneel Japans ingrediënt dat wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, een grote hoeveelheid zout en vaak ook granen zoals rijst of gerst. De sojabonen worden eerst gekookt en vervolgens gemengd met zout en een speciale schimmelcultuur genaamd koji.

Dit mengsel wordt gefermenteerd gedurende een bepaalde periode, variërend van enkele weken tot jaren, afhankelijk van de gewenste smaak en textuur. Het resultaat is een rijke, hartige pasta met een complexe umami smaak die vaak wordt gebruikt als basis voor soepen, sauzen en marinades in de Japanse keuken.

Veel mensen zullen alleen aan miso soep denken als ze het woord miso horen. Maar er zijn zoveel meer manieren waarop je het ingrediënt kunt gebruiken! Maar eerst, welke soorten miso zijn er eigenlijk?

Misosoep
Getty

Traditionele miso-variëteiten

  1. Shiro (witte miso): ook bekend als witte miso. Deze variant heeft een fermentatieperiode van maximaal twee à drie maanden, is licht van kleur en mild van smaak.
  2. Shinshu (gele miso): is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en gerst. Deze miso soort heeft een lichtgele kleur en heeft milde, zoete tonen – maar is iets dieper qua smaak dan de Shiro variant.
  3. Aka (rode miso): Aka miso heeft een diepere smaak en een rijke, vaak diep rode of bruine kleur. Het wordt geproduceerd met een hogere concentratie sojabonen en een langere fermentatietijd van boven de drie maanden tot drie jaar, waardoor het een robuustere, diepere en nootachtige smaak krijgt.
  4. Hatcho (zwarte miso): Hatcho miso wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen zonder granen. Deze variant heeft de langste fermentatietijd van alle pasta’s en is daarom het meest hartig qua smaak.
  5. Awase miso: Deze miso combineert zowel witte als rode miso voor een gebalanceerde smaak. Het biedt zowel de zoetheid van shiro miso als de diepte van aka miso. Awase miso is een veelzijdige optie die gebruikt kan worden in een breed scala aan gerechten.

miso maken

Innovatieve miso-varianten

Naast de traditionele sojabonen miso-variëteiten duiken er steeds meer innovatieve miso’s op, vaak gemaakt van alternatieve ingrediënten zoals groenten.

Een goede ontwikkeling, want waarom zou je alleen sojabonen en rijst gebruiken voor het maken van miso, terwijl er zoveel mooie producten zijn van eigen bodem? Deze verrassende variëteiten inspireren chefs over de hele wereld en duiken op in steeds meer restaurants.

  1. Kapucijner miso: een voorbeeld van innovatie is deze miso die is gemaakt van kapucijnerbonen uit het Westland, een regio bekend om zijn landbouw. Een lokale en duurzame twist aan een klassiek Japans ingrediënt.
  2. Kikkererwten miso: dit is een unieke sojavrije miso. Deze miso heeft een nootachtige, milde zoete smaak en is zeer gebalanceerd.
  3. Bruine rijst miso: deze miso voegt een aardse smaak en complexiteit toe aan gerechten. Probeer deze miso eens in combinatie met peulvruchten of koolachtige groenten.

Zelf miso maken

Het kiezen van de juiste miso

Bij het kiezen van de juiste miso voor een gerecht is het belangrijk om rekening te houden met de smaakprofielen en textuur. Voor visgerechten en lichtere sauzen en soepen, dressings, boters, of gewoon op toast (marmite-achtig), is een witte of gele miso ideaal vanwege de milde smaak. Voor hartige stoofschotels, vleesgerechten en rijke sauzen en soepen heeft rode of zwarte miso onze voorkeur, vanwege de diepe umami smaak.

Hartige gerechten met miso

Miso aubergine
Nancy van Baterburg voor Culy

Zoete gerechten met miso

Miso is niet alleen geschikt voor hartige gerechten, de smaakvolle pasta is net zo lekker en verrassend in zoete gerechten.

miso chocolate chip cookies basisrecept chocoladekoekjes
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Daarnaast is het leuk om te experimenteren met innovatieve varianten om een unieke draai te geven aan traditionele gerechten. Of het nu gaat om kapucijner miso of kikkererwten miso, deze nieuwe variëteiten bieden eindeloze mogelijkheden voor creatieve koks.

Wil je zelf miso maken? Kijk dan hier voor het recept.

We love bonen! Alles over bonen en andere peulvruchten

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.