Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze chef maakt vega(n) beenmerg en die wíl je zien

Aan vleesvervangers is er anno 2022 geen gebrek. Toch zijn er een aantal dierlijke producten die bijna onmogelijk lijken om na te maken. Wij dachten altijd dat beenmerg zoiets was, maar dat is dan toch buiten de chef uit onderstaand filmpje gerekend. Haar versie van vega beenmerg ziet er simpelweg geniaal uit.

Vega(n) beenmerg

Even voor de goede orde: wat is merg ook alweer? Simpel: het binnenste van een bot, wanneer je het doormidden zaagt. Daarin zit een gelatineuze massa die ontzettend vet en smeuïg is, met een verslavend lekker, nootachtig smaakje. Daarmee (en gegeven de torenhoge calorieën ervan) is het een behoorlijk decadente hap. Geen wonder dat veel mensen het als delicatesse zien.

Allemaal goed en wel dus, maar als er íéts is wat merg niet is, dan is het wel plantaardig. Mensen die geen vlees eten, laten het product dus sowieso links liggen, maar we kennen ook genoeg vleeseters die het idee van een bot uitlepelen een brug te ver vinden.

mergpijp uit de oven met groene kruiden
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vega beenmerg

Nu hebben we al ettelijke vleesvervangers voorbij zien komen, maar een vervangend product voor merg is toch nieuw. Zelf zouden we trouwens ook geen flauw idee hebben hoe we er aan zouden moeten beginnen, maar chef Soozie The Foodie weet dat duidelijk wel.

Het hoofdingrediënt van haar merg-imitatie? Verse palmharten. Die hebben ongeveer dezelfde vorm als botten én je kunt de kern ook nog eens uitlepelen. Bovendien hebben ze een boterachtige smaak en leunen ze dus ook wat dat betreft aan bij bij beenmerg.

Stap voor stap

Geniaal dus. En verder? Soozie The Foodie legt uit dat ze de verse palmharten eerst 20 minuten kookt in gezouten water en vervolgens halveert en er de kern uitlepelt. Vervolgens karamelliseert ze sjalotten en knoflook in gezouten boter en mixt ze die met de uitgelepelde palm.

Dit mengsel smeert ze in het uitgelepelde stuk palm zodat die mooi gevuld is. Met haar gasbrander geeft ze het geheel vervolgens een gekaramelliseerd laagje om ”het die beenmergvibe te geven”. Op dit punt ziet haar creatie er al goddelijk uit, maar de chef gaat nog een stap verder. Met dille, mierikswortelpoeder, bloemblaadjes en yuzuzout garneert ze het geheel vervolgens.

En zeg nu zelf: als dit geen knap staaltje koken is, dan weten wij het ook niet meer…

Trend: vegan kaviaar (maar waar is het van gemaakt en wat kun je ermee?)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.