Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 30 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Bijzondere variaties op limoncello, die je stuk voor stuk wilt drinken

Wie wel eens bij een goed Italiaans restaurant heeft gegeten, die weet t, je krijgt altijd een klein glaasje limoncello toe. Deze Zuid-Italiaanse citroenlikeur is de perfecte afsluiter van een heerlijk diner – wel in een ijskoud glaasje – of gewoon als verfrissend drankje. En dat succes passen ze nu in al haar heerlijkheid toe: er zijn namelijk belachelijk veel variaties op limoncello! Wij voelen instant happiness, jij ook?

Limoncello is gelijk aan citroen, toch?

Niks blijkt minder waar. In het kookboek Comfort food met groente van Welmoed Bezoen kwamen wij een paar prachtige recepten tegen voor een limoncello van grapefruit: grapefruitcello. En wat blijkt, je kunt prima allerlei soorten citrusvruchten inmaken als een limoncello, zoals een arancello (met sinaasappel) of zelfs een arancello met safrraan. Dat klinkt bijzonder interessant en lekker. Welmoed heeft ons geïnspireerd.

Zelf makkelijk limoncello maken

Maar er is ook nog een stap verder, limoncello kan ook worden gemaakt van allerhande soorten fruit en zelfs pistachenoten! Er is ook een crema di limoncello die gemaakt wordt met melk, die minder alcohol bevat. Kijk daar worden we blij van!

Limoncello-tiramisu met kersen en witte chocolade van Jamie Oliver

Bijzondere variaties op limoncello

1. Citrusvruchten

Deze variant ligt heel erg voor de hand, als je kijkt naar citroen ligt een sinaasappel, grapefruit of limoen natuurlijk in dezelfde lijn. Hiermee worden dan ook volop -cello’s gemaakt. Zoals een agrumello, wat staat voor likeur met een mix van citrusvruchten.

2. Fruit

Naast citrusvruchten wordt ook allerhande fruit gebruikt om cello’s mee te maken. Zoals een meloncello, gemaakt van Cantaloupe meloen of of fragoncello, die gemaakt wordt van aardbeien. Maar we kwamen ook varianten tegen met rabarber, kersen, bananen of frambozen.

Wat natuurlijk heel erg handig is dat het fruit op deze manier heel lang houdbaar blijft (en er alcohol inzit), dus een perfecte oplossing voor een grote oogst uit de moestuin: maak er een cello van!

3. Noten

Waar citrusvruchten en fruit nog vrij logische cello’s waren, waren we wel een klein beetje verbaasd dat er ook varianten zijn met noten. De meest voorkomende is de pistachiocello met pistachenoten, maar ook een variant met amandelen komt voor. Resultaat: een prachtig lichtgroene likeur. Een must try.

4. Drop

Bij de variant licorice-cello vielen we bijna van onze stoel, maar er zijn echt meerdere recepten van te vinden. Maar inmiddels hebben we wel door: lekker zijn die cello’s wel. Wij tekenen ervoor, helemaal voor deze dropvariant.

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.