De Upside-Down Cheesecake: dit is waarom je cheesecake voortaan andersom wil bakken
Ooit gehoord van een cheesecake die je ondersteboven bakt? Wij ook niet! We kwamen deze upside down cheesecake online tegen en waren gelijk verkocht. Het bijzondere aan deze taart is dat de koeklaag bovenop en aan de zijkant zit en je de cheesecake als vulling hebt, waardoor je de taart als een soort cadeautje kunt uitpakken.
Wacht, wat: cheesecake komt uit Griekenland?
Cheesecake heeft een lange geschiedenis. De taart is ontstaan in het oude Griekenland, waar het werd gemaakt van geitenkaas, honing en meel en tijdens feesten als energieboost werd gegeten.
Door de eeuwen heen verspreidde het recept zich naar Rome en later naar andere delen van Europa, waar verschillende varianten ontstonden: van de klassieke New York cheesecake met roomkaas tot Italiaanse ricottaversies.
En tot op de dag van vandaag ontwikkelt de cheesecake zich nog steeds, want deze upside down cheesecake is de nieuwste telg uit de cheesecake-familie.
@noran_dakhel Find the full recipe on my website, link in bio!☕️ If my face isn’t enough to convince you to make this cheesecake… I honestly don’t know what is 😭 I think I was just genuinely shocked at how good it turned out, the flavors are super simple, but sometimes that’s all you need. And honestly? Everything upside down just hits better. Might start flipping all my desserts from now on hahah 🙃 Hope you all have the most beautiful Easter weekend! 💛🐣 #aesthetic #fypシ #bakingtiktok #springbaking #feedfeed #easyrecipe #cheesecake
Wat is een upside down cheesecake?
Het begint met een simpel koekbeslag dat je in de taartvorm drukt als een soort kom. Dit vormt straks de buitenkant van de cheesecake, waardoor je later bij het omdraaien een knapperige laag krijgt.
Daarin komt de romige cheesecakevulling. Het leuke is dat je de vulling op smaak kunt brengen met allerlei smaken. Wat dacht je van vanille, chocolade of een beetje jam van aardbeien of kersen?
Wat het nog beter maakt: je kunt er helemaal je eigen draai aan geven, afhankelijk van het seizoen of je persoonlijke smaak. Je vult het koekbeslag tot de rand met de vulling en bakt ‘m zo af in de oven (maar er bestaan ook no-bake varianten!).
@thehungryhooker Upside Down Cheesecake.. Before we start the cheesecake was meant to be upside down 😂 the fact it was the best I’ve made will hopefully persuade you to try it 🙌🏼 My Granda Alfie was straight into it with the shovel, so that says it all 😅 I was delighted with how it turned out and I hope you enjoy it 🤤 #cheesecake #upsidedowncheesecake #nobakecheesecake #cheesecakerecipe #berrycheesecake Ingredients – 400g Digestive biscuits (crushed) 100g Gingernut biscuits (crushed) 180g Butter (melted) 350g Frozen berries 100g Sugar Juice of ½ lemon 560g Cream cheese 250g Mascarpone 450ml Double cream 3 tsp Vanilla bean paste 100-125g Icing sugar
Taart als een cadeautje
Het echte verrassingsmoment komt wanneer je de taartvorm omdraait. De koeklaag die eerst de bodem was, ligt nu aan de buitenkant en moet letterlijk ‘opengebroken’ worden bij het aansnijden. Het geeft bijna hetzelfde effect als een crème brûlée die je met de achterkant van je lepel open splijt.
Wat deze cheesecake ook zo aantrekkelijk maakt, is dat hij eindeloos te decoreren is. In de zomer kun je hem versieren met vers fruit, in de herfst met gekarameliseerde noten of klassiek met een swirl van jam of chocolade.
Ook niet onbelangrijk: het dessert is supermakkelijk om van tevoren klaar te maken.
Kortom, de upside-down cheesecake is een slimme twist op een klassieker die we nog niet kenden, maar die nu absoluut in ons repertoire blijft.
De natte theedoek-truc die cheesecake bakken makkelijker maakt
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)