Redactie
Redactie Inspiratie 19 jul 2014
Leestijd: 3 minuten

Tv-tip: The Truth About Food marathon op 3 augustus

Worden vegetariërs sterker als ze twee maanden wél vlees eten? Is aan sperma te proeven wat een man gegeten heeft? En wat gebeurt er met de gezondheid van iemand die twee weken lang alleen maar vijf kilo rauwe groenten, fruit en noten per dag eet?

De BBC-serie The Truth About Food (we schreven er al eerder over) estaat uit dergelijke vragen en antwoorden, met bijbehorende experimenten en tests. Het digitale documentairekanaal NPO Doc zendt alle afleveringen van deze serie achter elkaar uit op zondag 3 augustus vanaf 12.00 uur. 

Aflevering 1: Hoe eten we gezond?
Is eten zoals onze voorouders deden gezond? Voor een van de experimenten in deze aflevering liet een aantal vrijwilligers met gezondheidsproblemen zich twaalf dagen opsluiten in een dierentuin, waar ze als voedsel vijf kilo rauwe groenten, fruit en noten kregen. Van te voren en na afloop wordt bijvoorbeeld de bloeddruk en het cholesterolgehalte gemeten van de proefpersonen. Andere tests in deze aflevering betreffen onder meer constipatie en het verband tussen knoflook eten en erecties.
Uitzending: zondag 3 augustus om 12.01 uur op NPO Doc

Aflevering 2: Wat maakt ons sexy?
Deze aflevering van The truth about food gaat het over het verband tussen voedsel en seks en de vele mythes hierover. Afrodisiaca worden getest, het effect van bepaalde voeding op PMS (premenstruele klachten) wordt onderzocht en enkele dappere vrijwilligers proberen te raden wat een man heeft gegeten door zijn sperma te proeven.
Uitzending: zondag 3 augustus om 12.52 uur op NPO Doc

Aflevering 3: Hoe voeden we onze kinderen?
Op wat voor manier beïnvloedt eten het gedrag, de lichaamsomvang en geest van kinderen als ze eenmaal volwassen zijn? Hoe zorg je dat kinderen gezond leren eten? En weten kinderen beter dan volwassenen wanneer ze voldaan zijn? In deze aflevering onder andere een experiment waarin kinderen binnen twee dagen leren dat rozijnen veel lekkerder  zijn dan gedroogde abrikozen en een onderzoek naar het effect van suiker op kinderen – worden ze daar nou echt hyperactief van, of zien ouders wat ze verwachten te zien?
Uitzending: zondag 3 augustus om 13.43 uur op NPO Doc

Aflevering 4:  Hoe word je slank?
Wil je wat kilo’s kwijt? Dan lijkt de opdracht simpel: gezonder eten en meer bewegen.  Maar zelfs met alle tips en trucs om af te vallen, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. The truth about food bijt zich vast in de wetenschap van het afvallen en legt onze ‘dieetgeheimen’ onder de loep. Is het mogelijk om gewicht te verliezen zonder honger te lijden? En hoe kan het dat sommige slanke mensen kunnen blijven eten terwijl bij  anderen de kilo’s eraan vliegen?
Uitzending: zondag 3 augustus om 14.35 uur op NPO Doc

Aflevering 5: Hoe blijf je jong en mooi?
Het is bewezen dat voeding een belangrijke rol speelt bij onze gezondheid, van binnen maar ook van buiten. Van sommige voedingsmiddelen is het zelfs algemeen bekend dat ze een positief effect hebben op het lichaam. Zo zijn wortels het wondermiddel om je ogen scherp te houden en zorgt het drinken van water voor een stralende huid. Maar als dit al waar is, hoeveel moet je dan precies eten en drinken om dit effect te bereiken?
Uitzending: zondag 3 augustus om 15.26 uur op NPO Doc

Aflevering 6: Hoe word je de beste?
Het is één van de eerste handelingen die we doen om ‘s morgens wakker te worden: koffie drinken. Behalve koffie zijn er nog veel meer voedingsmiddelen met stimulerende bestanddelen, maar wat doen deze stoffen nou eigenlijk met ons lichaam? In de laatste aflevering van The truth about food wordt onderzocht of de vetten in vis kunnen helpen om stress te verminderen. Daarnaast wordt gekeken of vegetarische atleten sterker worden als ze weer vlees gaan eten.
Uitzending: zondag 3 augustus om 16.17 uur op NPO Doc

stock

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.