Redactie
Redactie Inspiratie 30 aug 2014
Leestijd: 2 minuten

Tomatensaus maken: 5 handige tips

Tomatensaus is de perfecte basis voor een lekker maaltje en kan je heel goed van tevoren tomatensaus maken. Of het nu voor een paar dagen later is, voor in de vriezer of voor in de voorraadkast. 

TheKitchn gaf ons een paar handige tips waar je op kunt letten tijdens het maken van jouw perfecte versie en wij vulden deze aan.

1. Koop de rijpste tomaten mogelijk
Het is een beetje het intrappen van een open deur, maar rijpen, soms zelfs overrijpe tomaten geven zoveel meer smaak af. Snijd eventuele lelijke plekjes eraf en je saus kan bijna niet lekkerder worden. Kun je alleen maar stevige, bleke tomaten vinden? Wacht dan alsjeblieft een paar dagen. Het is zó het wachten waard.

2. Ontvellen
Een saus op basis van verse tomaten is heerlijk, maar die velletjes maken de structuur er niet beter op. Geen zin om moeilijk te doen? Breng een pan water aan de kook en halveer ondertussen de tomaten. Snijd het groene stukje eruit en leg ze met het snijvlak naar beneden in een ruime ovenschaal. overgiet met het water en laat vijf minuutjes staan. Laat ze kort uitlekken en de velletjes glijden er als vanzelf af.

Wat nog lekkerder is, maar wel iets meer werk vergt: rooster je tomaten in 30-45 minuten in een hete oven met een flinke snuf zout en een scheut olijfolie. Trek na het bakken met een tang of keukenpincet de velletjes eraf en gebruik ze inclusief kookvocht als basis.

3. Gebruik een brede pan
Door de saus in een bredere pan te bereiden, vergroot je het kookoppervlak. En hoe meer oppervlak, des te sneller zal je saus inkoken en meer smaak krijgen.

4. Keep it simple! 
Hoewel een uitje, teentje knoflook en andere smaakmakers je saus zeker kunnen maken, kan een snufje gedroogde kruiden al voldoende zijn. Dit geldt zeker voor als je je saus in glazen potjes in de voorraadkast wil bewaren. Zo kun je wanneer je de saus weer opwarmt altijd nog ingrediënten toevoegen.

5. Een snufje suiker doet wonderen
Het klinkt misschien gek, maar een snufje suiker doet wonderen. Omdat tomaten van zichzelf al vrij zuur zijn, kan een beetje suiker (echt, maar een klein beetje is al voldoende) voor de perfecte balans zorgen. Proef en voeg eventueel nog iets meer toe. Dit geldt overigens ook voor een scheutje azijn of wijn als je de saus juist iets te zoet vindt.

Stock tomatensaus

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.