Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit moet je zien: voor dit gerecht wordt een blok tofu 3600 keer ingesneden

Als je denkt dat je snijtechnieken on point zijn, dan moeten we je toch even ontnuchteren. In de Chinese regio Huaiyang staan chefs immers bekend om hun uitzonderlijk geperfectioneerde snijtechnieken en da’s toch nog andere koek. Zo zagen we laatst een filmpje waarin een chef een blok tofu maar liefst 3600 keer insneed. Wij doen het hem niet na.

Dat China zich niet laat kenmerken door één nationale keuken, wisten we al langer. De laatste jaren wint de Sichuanese keuken bijvoorbeeld erg aan populariteit: die toffe Chinese subkeuken met meedogenloos pittige gerechten als mapo tofu.

Culy Homemade: Mapo Tofu (voor wie het niet pittig genoeg kan zijn)

Huaiyang keuken

En zo kent China in principe acht beroemde keukens, waar die in de regio Huaiyang er één van is. En waar ze in Sichuan bekend staan om hun aromatische sichuanpeper, worden de chefs in Huaiyang geroemd om hun ongeëvenaarde snijtechnieken. Die skills worden al 1500 jaar doorgegeven, van generatie op generatie.

De legende gaat dat ze in Huaiyang beseften dat ze met hun smaken moeilijk konden concurreren met de andere keukens. Daarom besloten ze indruk te maken met hun snijtechnieken. Dat we het er eeuwen later nog steeds over hebben, bewijst in ieder geval dat het heeft gewerkt.

Een bloem met 3600 blaadjes

En als je denkt dat we overdrijven, dan moet je echt even naar onderstaande video kijken. Wat je ziet is tofubloesem: een iconisch Huaiyang-gerecht. Daarvoor wordt een blok zijden tofu langs de vier zijden 60 keer ingesneden. Het resultaat is een blok met 3600 inkepingen, die zich als een soort bloem zal gedragen wanneer ‘ie overgoten wordt door hete bouillon.

De truc is om de tofu zo stabiel mogelijk op je snijplank te leggen, tussen twee stukken komkommer bijvoorbeeld. Chefs maken vervolgens hun mes nat alvorens ze de tofu te lijf gaan, opdat ‘ie niet blijft plakken aan het mes. Tot slot is het de kunst om de tofu slechts voor 3/5 in te snijden. Zodra dat meer wordt, is het gerecht verpest. In Huaiyang serveren ze de tofubloem meestal in kippenbouillon, met wat enoki paddenstoelen en krabvlees.

Smaak

Een ontzettend elegant gerecht dus, al kun je je natuurlijk ook afvragen waarom je in hemelsnaam de moeite zou doen om 3600 inkepingen in een blok tofu te maken.

De chefs zijn daarover duidelijk: simpelweg omdat het zachter en beter smaakt dan een gewone blok tofu. Bovendien zorgen de inkepingen ervoor dat de tofu alle smaak van de bouillon gaat opnemen. En dat willen we maar al te graag geloven.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.