Redactie
Redactie Inspiratie 2 dec 2012
Leestijd: 2 minuten

Tips van de bakker: hoe bewaar je brood het best?

Brood is altijd een lastig product als het neerkomt op het bewaren en eventueel opnieuw opwarmen ervan. Op de website TheKitchn is bakker David Norman gevraagd: hoe bewaar je brood het best?

Tips van de bakker: hoe bewaar je brood het best?

1. Koop nooit voorgesneden brood. Op het moment dat je brood voorsnijdt wordt het alleen maar sneller oud. Koop een ongesneden brood en snijd er telkens vanaf wat je nodig hebt. Bewaar het vervolgens zonder verpakking met de gesneden kant naar beneden op een plank of bord. Het niet inpakken is van groot belang voor het “ademen” van het brood, mocht je het toch niet kunnen laten doe er dan een papieren zak om heen.

2. Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.

3. Wanneer je brood in de vriezer bewaart en je wil het gaan gebruiken, is het van groot belang dat je het brood eerst volledig laat ontdooien op kamertemperatuur. Door het langzaam te laten ontdooien in plaats van in de magnetron of de oven krijgen alle sappen de tijd om te worden geabsorbeerd door het brood, zo blijft het een lekkere structuur houden en droogt het niet uit. Als het zo ver is dat het brood volledig ontdooid is, schuif het dan nog even in de oven voor 5-10 minuutjes op 190 graden.

4. Voorkom het bewaren van je brood in de koelkast, hierdoor verandert de structuur van de moleculen. Op het moment dat je het weer verwarmt, veranderen deze weliswaar terug, maar zullen ze ook er voor zorgen dat het brood taaier wordt. Niet lekker dus!

5. Tot slot weten de meesten mensen niet dat brood dat nét uit de oven komt altijd nog even moet rusten, net als bij vis en vlees het geval is. Laat het tenminste 10-15 minuutjes staan nadat je het uit de oven hebt gehaald, dit geeft het brood de tijd het vocht in het midden naar de kost te laten trekken zodat deze niet te droog wordt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.