Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 12 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Alles over de thousand layer potato: duizend laagjes aardappelgeluk

Social media-apps serveren ons al jaren de nieuwste trends op het gebied van eten en drinken. En zo ook de thousand layer potato: gefrituurde blokjes aardappel die eruitzien alsof ze zijn gemaakt van duizend dunne laagjes aardappel. Culy dook in de materie en vertelt je alles over deze aardappelterrine. Want hoe indrukwekkend ‘ie eruit ziet, zo makkelijk is het eigenlijk te maken!

En van fancy piepers wordt toch iedereen gelukkig?

Wat is de thousand layer potato?

De aardappelcreatie ziet eruit alsof ‘ie is gemaakt van duizend dunne laagjes aardappel. De een noemt ‘t daarom thousand layer potato, de ander 15-urige aardappel (vanwege de bereidingstijd) en wéér een ander aardappelterrine. Allemaal hebben ze een ding gemeen: dit aardappelgerecht is er eentje om gerust ‘u’ tegen te zeggen.

Waar de naam ‘thousand layer potato’ vandaan komt, hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. De populaire snack is namelijk opgebouwd uit zó veel flinterdunne aardappelschijfjes dat het lijkt alsof het er wel duizend zijn.

Maar om nou te denken dat je echt vijftien uur bezig bent met de bereiding van deze piepers? Nee. Uit en thuis gaan er wel 15 uren of meer in het gerecht zitten, maar dit komt voornamelijk omdat ‘ie houdt van een nachtje in de koelkast.

Hoe maak je de aardappelterrine?

Gelukkig valt de bereiding van deze krokante snack reuze mee. De thousand layer potato maak je door met een mandoline flinterdunne aardappelschijfjes te schaven (pas op je vingers!). Hierna stapel je al deze flinterdunne aardappelschijfjes tot je een hele ovenschaal of bakblik vol hebt.

En daarna beginnen de verschillen. Je moet de thousand layer potato namelijk op de een of andere manier ‘binden’ en de aardappels aan elkaar laten plakken. Dit kun je doen door een room-kaas mengsel over de aardappels te gieten: de simpelste methode. Je kunt er ook voor kiezen om (veel) boter of eendenvet te smelten en dat met een bosje rozemarijn, tijm of oregano over elke laag te kwasten als een priester die een baby heilig verklaart.

Hoe krijg je dan die dunne laagjes en dat compacte?

Als je de aardappels in de ovenschaal hebt voorzien van een goeie laag room, boter of vet, dek je ‘m af met aluminiumfolie en schuif je de boel voor 1,5 uur op 180°C de oven in. Klaar? Dan komt het belangrijkste. Je haalt de schaal uit de oven en zet ‘m tenminste 12 uur weg in de koelkast. Onder druk zetten noem je dat. Snap je nu waar de naam 15-urige aardappel vandaan komt?

Dit houdt niet in dat je de schaal in de koelkast zet en klaar. Nee: je dekt ‘m af met het gewicht van hetzelfde formaat ovenschaal of een extra laag aluminiumfolie, gevolgd door iets zwaars. Flessen wijn bijvoorbeeld! Door het gewicht dat er zo op de thousand layer potato komt, wordt ‘ie compact én de laagjes nog iets dunner. Dit maakt dat patroon van die laagjes nóg beter te zien.

De thousand layer potato serveren

Een dag later haal je de schaal met de grote plak thousand layer potato uit de koelkast. Kiep de ovenschaal om op een grote snijplank en haal het bakpapier eraf. Geen zorgen: de grote aardappelplak blijft – ondanks dat ‘ie lang genoeg in de oven is geweest – heel bleek. Dit komt doordat je ‘m afgedekt bakt.

Tover een groot, scherp mes tevoorschijn en snijd de grote plak aardappelterrine in stukjes. Twee bij twee centimeter zal voldoende zijn. Tenminste: afhankelijk van de dikte. Is ‘ie erg dun, dan kun je natuurlijk grotere plakken snijden, maar gebruik hierbij vooral je eigen artistieke vrijheid. Nadat je de kleine stukjes hebt gesneden, frituur je de thousand layer potato in olie. Geen zin om echt te frituren in je keukentje of bang voor dingen met veel olie? Een laagje olie in een diepe pan voldoet ook, als je het blokje aardappel maar vaak genoeg keert.

Serveer de thousand layer potato met een dikke klodder van je favoriete mayo of een ander lekker sausje. Onze tips: kimchimayo, misomayo of een pittige srirachamayo. Ook lekker: een kloddertje zure room en kaviaar of viseitjes.

Hier eet je de thousand layer potato

Hoewel de thousand layer potato echt niet zo lastig te maken is als het misschien lijkt, kunnen we ons best goed voorstellen dat je geen zin hebt in dit project. Gelukkig zijn er ook restaurants waar je ‘m gewoon kunt bestellen.

Je eet een super lekkere variant van de duizendlaagjesaardappel bij de Bistro Boys in Groningen. Hier combineren ze ‘m met steak tartaar en baconmayo. Woon je in de randstad? Ga dan eens langs bij In Bread.

Dit zijn ze: de 23 foodtrends van 2023 (van ube tot udonnoedels)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.