Vis, vlees of vega: 3 x smullen met een tajine
Je hebt ze vast wel eens gezien, die kleurrijke tajines van aardewerk. In Noord-Afrika worden al eeuwen de smakelijkste en geurigste stoofpotten bereid in deze kegelvormige kleipotten.
door Babs Jansen
De traditionele tajines, die gemaakt worden van aardewerk, zijn slim ontworpen. Door de vorm blijft al het stoom binnen de deksel en wordt het gerecht bereid in eigen kookvocht. Geen wonder dus dat tajine letterlijk ‘suddergerecht’ betekent. Je kunt een kiptajine uren laten stoven, waarna alles nog steeds zacht en sappig is.
Voor een smakelijk gerecht hoef je trouwens niet perse veel tijd te nemen; wij laten je daarom graag drie verschillende manieren zien om een heerlijk tajinegerecht te maken.
Traditioneel
Bij veel traditionele tajinegerechten wordt vlees gecombineerd met zoetigheden zoals abrikozen, dadels en sinaasappel. Een echt traditioneel gerecht is een lamstajine. Lam wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken en is zeer geschikt om te stoven. Heb je zin én wat tijd over voor deze variant? Probeer dan eens dit recept. Wat meer op je budget letten? Probeer dan recepten met kipdrumsticks en wortel, yum!
Vistajine
Eet je liever vis dan vlees? Geen probleem, met een tajine kun je namelijk alle kanten op. De mogelijkheden zijn zo’n beetje eindeloos, het is maar net waar je zin in hebt. Zorg in ieder geval voor lekkere stukken witvisfilet en genoeg kruiden.
Het voordeel van een vistajine is dat het veel minder lang hoeft te stoven dan vlees. Je snijdt wat groenten en kruiden, doet alles in de pan met wat tomatenblokjes of bouillon en na tien tot twintig minuten stoven kun je gaan genieten!
Groentenfeestje
Ook de smakelijkste vegetarische gerechten maak je met een tajine. Met jouw favoriete groenten en specerijen maak je dit tot een echt vegafeestje. Groenten die erg geschikt zijn om te stoven zijn bijvoorbeeld aubergine, paprika en kikkererwten. Met het gebruik van saffraan, ui, knoflook en komijn geef je deze groenten veel smaak. Bak de groenten wat aan en voeg daarna verse of tomatenblokjes uit blik toe. Laat het kort stoven, ongeveer tien minuten is al genoeg.
Je kunt een groentetajine afmaken met sesamzaadjes of verse groene kruiden, helemaal naar jouw smaak. Als je het gerecht serveert met brood, couscous of een lekkere salade heb je een volwaardige maaltijd.
Waar koop je een tajine?
Bij de meeste kookwinkels vind je tajines, en tegenwoordig ook bij warenhuizen zoals De Bijenkorf. De merken Le Creuset en Emily Henry hebben moderne en heel duurzame exemplaren. Goedkoop zijn deze niet, maar ze gaan een leven lang mee.
Ook Arabische supermarkten met een goed assortiment verkopen ze nog wel eens. Of ga voor de authentieke manier en haal er eentje uit Noord-Afrika. Op de bazaar in Casablanca spotten wij er vorig jaar honderden kleurige exemplaren.