Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie Bijgewerkt: 6 nov 2025
Leestijd: 3 minuten

Gek op yuzu? Probeer eens sudachi

Klaar om je culinaire kennis van Japan weer bij te spijkeren? Maak kennis met sudachi. Deze citrusvrucht valt in hetzelfde hokje als de trendy yuzu en wij bidden dan vurig: kan het daar please ook zo’n vaart mee lopen?

Waar yuzu een tijd terug op gefrons kon rekenen, is de Japanse citrusvrucht allang geen onbekende meer. Werp maar eens een blik op de menukaarten van (hedendaagse) restaurants: de kans dat je de vrucht ergens spot als component in cocktails, toetjes of sauzen is behoorlijk reëel.

Dat is niet zonder reden: de citrusvrucht is naast zuur ook een tikkeltje bitter én weer zoet. Je zou de vrucht daarmee kunnen omschrijven als de aromatische kruising tussen limoen, grapefruit en mandarijn. Een welkome toevoeging op onze gekende citrusvruchten dus, en net daarom heb je onze aandacht als een nieuwe Japanse citrusvrucht zich aandient. Hallo sudachi!

Klein krachtpatsertje

Sudachi laat zich omschrijven als een klein, rond citrusvruchtje van tussen de 3,5 en de 5 centimeter. Waar de kleur in onrijpe toestand nog lijkt op limoen, wordt de schil geel naarmate de vrucht rijpt. Hoewel dat laatste zorgt voor supersappig vruchtvlees, oogsten Japanners de vrucht bewust onrijp, omwille van de typerende zuurtegraad. Snijd je een vruchtje open, dan tref je in sudachi meer zaadjes aan in vergelijking met andere citrus.

En hoe zit dat met die smaak? Volgens sommige bronnen kun je sudachi als kleine krachtpatser onder de citrusvruchten beschouwen. Te weten dat yuzu en limoen al zo lekker friszuur zijn, doet het karakter van sudachi daar dus nog een verkwikkend schepje bovenop. Yuzu mag dan aroma brengen, sudachi komt met punch.

Zo gebruik je sudachi

Je snapt wel dat chefs de citrusvrucht graag inzetten in uiteenlopende gerechten. De schil mag dan een klein beetje bitter zijn, geraspt is het een heerlijke toevoeging aan daikon, Japanse zoete aardappel, paddenstoelen of rood vlees. Op vis en schaaldieren als coquilles ook overigens, een combinatie waarvoor je ons ’s nachts mag wekken.

In niet-Japanse context doet de scherpte van de vrucht het uitstekend in ceviche en net als bij yuzu tilt het de smaken in mixdrankjes naar boven. Zo zien we sudachi smash cocktails met een elegant gedrapeerd shisoblad in het glas, of combinaties met gin en matcha. En heb je nou sudachischil over, dan kun je die bovendien goed gebruiken voor jam.

Koude noodles met sudachi

Misschien herken je ook wel de aanblik van een kom koude noodles, waar de deegslierten in gekoelde dashi bedekt worden met een laag flinterdunne plakjes citrus.

De kans is dan groot dat het om sudachi gaat (te herkennen aan de zaadjes, zie onderstaande foto), al zijn er ook genoeg varianten waarbij limoen als waardige vervanger wordt ingezet (bij Echizen Soba Togo in Parijs bijvoorbeeld, doe er je voordeel mee).

Ook aan de slag gaan met de krachtpatser? We zien webshops met sudachisap in flesjes en op Dutch Wasabi is het (soms) te koop uit eigen teelt. Al hopen we natuurlijk vurig dat het vruchtje over een paar jaar op onze menukaarten pronkt.

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.