Redactie
Redactie Inspiratie 19 jul 2014
Leestijd: 1 minuut

Spinazie opwarmen: kan dat?

Het is één van de oudste en meest gestelde vragen onder (thuis)koks: spinazie opwarmen, mag dat nu wel of niet een tweede keer? ‘Ja’ luidt het antwoord, en we leggen je graag uit hoe het precies zit met spinazie opwarmen.

Zoals supermarkten al doen vermoeden kun je spinazie prima invriezen. Blancheer de blaadjes eventueel van tevoren om zo smaak te behouden en vries ze vervolgens in een druk-en-sluit zakje in.

Opwarmen is daarentegen een iets ingewikkelder (maar nog steeds niet een moeilijk) verhaal. Zoals je misschien al weet bevat spinazie de stof nitraat. Dit kan worden omgezet tot nitriet, wat schadelijk kan zijn voor het lichaam. Deze stof gedijt het beste in een lauwwarme omgeving en het ontstaan hiervan kan dan ook simpelweg worden voorkomen door de spinazie direct en zo snel mogelijk af te laten koelen.

Heb je je spinazie gekookt, gebakken of in ieder geval verwarmd? Zet een overgebleven portie dan direct in de koelkast. Dit geldt overigens ook voor andijvie, een eveneens nitraatrijke groentesoort.

Interessant weetje

Heb jij ook altijd last van stroeve tanden na het eten van spinazie? Dit wordt veroorzaakt door het zogenaamde oxaalzuur, wat ervoor zorgt dat een laagje calcium van je tanden wordt gehaald. Op zich is dit niet heel schadelijk, maar het gevoel is niet al te fijn.

Om dit te voorkomen kun je de groenten koken met (school)krijt of serveren met een beetje room of een eitje. Hierdoor wordt het zuur onschadelijk en kun je onbezorgd genieten.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.