Redactie
Redactie Inspiratie 25 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Yum: alles over spekkoek

Bij Culy zijn we dol op de Indische keuken en natuurlijk ook op spekkoek! Tegenwoordig kun je het op meerdere plekken in Nederland kopen, maar… je kunt spekkoek (met een beetje geduld) ook zelf maken!

Spekkoek (ook wel: spekuk of lapis legit) is een spongy cake en wordt opgebouwd uit verschillende laagjes. Laagjes vanillecake en kruidige cake wisselen elkaar af en dit geeft spekkoek zijn herkenbare look.

De kruidige cakelaag bevat oorspronkelijk specerijen als kaneel, kardemon en kruidnagel, wat een plak spekkoek extra lekker maakt op een winterse dag.

De laag vanillecake wordt ook wel eens vervangen door een ander smaakje. Denk bijvoorbeeld aan banaan, chocolade of amandel. Kom je een groen gekleurde spekkoek tegen? Dan is deze gemaakt met pandan.

Zelf maken?
Ja, spekkoek kan je zeker zelf maken. Maar we moeten erbij zeggen: er gaat wel wat werk in zitten. Kijk hier naar het recept (inclusief fijne video) van Rudolph van Veen.

Kopen
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om spekkoek te kopen. Koop het bij de toko of bij speciale bakkerijtjes, daar is de cake vaak het lekkerste. Geen toko in de buurt? Bestel spekkoek dan online. Heerlijk als dessert met een bolletje ijs of voor bij de koffie.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.