Redactie
Redactie Inspiratie 25 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Favoriet voor tijdens de borrel: paté (en zo maak je het!)

Paté is één van onze favoriete ingrediënten voor tijdens de borrel. Gewoon zo, op een toastje of met een augurkje, lekker is het hoe dan ook! Maar wat is eigenlijk het verschil met terrines en rillettes? En hoe maak je het zelf? Culy legt het je uit. 

Paté komt oorsprokelijk uit Frankrijk en werd gemaakt om zo overgebleven vlees (bijvoorbeeld de organen) toch te kunnen vewerken. Samen met verschillende kruiden en eventueel een bindmiddel, werd het grof gemalen en vervolgens in een met spek beklede vorm au bain-marie in de oven gegaard.

Kenmerkend is dat er eigenlijk altijd lever in wordt verwerkt, grof van structuur is en omwikkeld wordt met spek. Maar, tegenwoordig verschijnen er steeds meer varianten op de markt die ook onder de noemer ‘paté’ worden verkocht. Zo zien we maar al te vaak dat het vlees zo fijn gemalen wordt dat het meer weg heeft van smeerworst en ontbreekt vaak het spek.

Het grote verschil

Vraag je je nu af wat eigenlijk het verschil is met terrines en rillettes? Terrine is niet per definitie één gerecht, maar een verzamelnaam voor gerechten die in een zelfde soort vorm zijn gemaakt. Hierbij gaat het met name om vlees gemalen en vermengd met verschillende kruiden en bindmiddelen. De vorm wordt vaak bekleed met gelerende bouillon, varkensnet of – je raadt het al – spek.

Paté is dus een soort terrine, maar een terrine hoeft niet per definitie paté te zijn. Rillettes daarentegen zijn wel weer een specifiek gerecht, maar dan gemaakt van vlees gegaard (gekonfijt) in vet. Vervolgens wordt het uit elkaar getrokken en bewaard in het kookvet. Hierdoor krijg je een soort hele smeuïge versie van draadjesvlees.

Zelf maken

Naast dat je bij de betere slagers en delicatessenwinkels terecht kunt voor goede paté, kan je het ook zelf maken. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het enige wat je nodig hebt is tijd, geduld en de rest komt als vanzelf. Kijk hier voor een klassiek recept.

Heb je geen terrine of kun je niet aan de ingrediënten komen? Maak dan deze kippenleverpaté van Jamie Oliver. Minstens net zo lekker en de ingrediënten kun je bij de meeste supermarkten en slagers halen.

Serveer de paté met cornichons en eventueel iets zoets, zoals bijvoorbeeld cranberry- of cumberlandsaus. Broodje erbij en smullen maar!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.