Redactie
Redactie Inspiratie 8 dec 2012
Leestijd: 1 minuut

Soep te zout? Geen probleem, wij geven je 5 tips

Is je soep te zout en sta je op het punt om het weg te gooien? Wacht dan nog even, wij hebben 5 tips om het probleem op te lossen en te voorkomen!

Verdunnen: de makkelijkste manier is door meer water of bouillon, mits deze niet te zout is, toe te voegen. Voeg steeds kleine beetjes toe en blijf proeven. Dit werkt het beste bij soepen op waterbasis en minder goed bij dikke of romige soepen.

– Leid je tong af: zuren als azijn of citroensap kunnen door het zoute heen “bijten”, maar ook een klein snufje suiker. Doe dit bij soepen dit net iets te zout zijn en alleen wat meer in balans moeten worden gebracht.

– Voeg zetmelen toe: producten met veel zetmeel als noedels en rijst zullen een deel van het te veel aan zout opnemen en zorgen ervoor dat je soep dikker wordt. Hierdoor kan je ook weer makkelijker extra water toevoegen om het te verdunnen. Sommigen zeggen zelfs dat als je een aardappel toevoegt, en deze er later weer uit haalt, het te veel aan zout wordt geabsorbeerd.

Om te voorkomen dat in de toekomst je soep überhaupt te zout wordt, let goed op:

– Kruid stap voor stap: soepen worden naar mate ze langer koken zouter doordat water verdampt. Wacht dus even met het toevoegen van extra zout tot het einde. Een perfect gezouten soep is veel te zout wanneer het net kookt, en zal perfect zijn na een half uur.

– Proef en voeg toe, proef en voeg toe: dit geldt niet alleen voor soepen maar eigenlijk voor al je eten. Wees niet bang om steeds te blijven proeven en steeds kleine hoeveelheden toe te voegen. Blijf proeven tot de smaak perfect is, dit is hoe chefkoks het ook doen!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.