Redactie
Redactie Inspiratie 1 mei 2013
Leestijd: 3 minuten

Snacks die gezond lijken, maar dat eigenlijk niet zijn

Kijk, Culy.nl staat natuurlijk niet bekend om de meest gezonde recepten. (Hoewel we die trouwens echt wel hebben!). Maar hoe vervelend is het gevoel dat je dénkt iets gezonds te eten, terwijl dat eigenlijk niet zo (heel erg) is. Nooit fijn natuurlijk. Wij laten je graag de producten zien die gezond lijken,  maar dat eigenlijk niet zijn.

1. Granola. Het ligt natuurlijk heel erg aan de soort, en of je ‘m zelf maakt of koopt. Maar in de meeste kant-en-klare granola zit stiekem veel suiker. Wil je minder of geen suiker eten, dan kun je beter losse muesli (zonder suiker) of havermout in je yoghurt doen.

2. Smoothies. Yoghurtdrankjes lijken gezond, maar ze bevatten ook vaak megaveel suiker. Wil je op de lijn letten, koop dan liever een versgeperst sapje; daar zitten ook vaak al (fruit)suikers in, maar geen toegevoegde suiker. Of maak zelf een smoothie met magere yoghurt en vers fruit.

3. Meergranen muffins. Deze doerakken houden ons een beetje voor de gek. Het lijkt gezond (door de granen), maar uiteindelijk worden deze muffins ook met witte bloem, suiker en boter gemaakt. Heerlijk, maar niet behulpzaam als je op dieet bent.

4. Cruesli. Cruesli lijkt healthy, maar bevat stiekem heel erg veel suiker en andere toevoegingen. In 1 portie cruesli zitten vaak al 200 calorieën; bij dezelfde portie muesli is dat 120. Wil je minder suiker eten, koop dan muesli met veel granen en zaden en weinig glucose/fructose.

5. Wraps. Wraps lijken vaak een lichter alternatief voor bijvoorbeeld een sandwich. Maar in 1 wrap, ongevuld, zitten al bijna 200 calorieën. Zelfs in de meergranenwraps zitten meer calorietjes dan in een bruine boterham (80 calorieën).

6. Kant-en-klare vegaburgers. Groentenburgers klinken erg gezond. Maar de kant-en-klare variant in de supermarkt zit vaak vol met dingen die je niet uit kunt spreken. En vaak véél zout en smaakversterkers. Check het ingrediëntenlijstje: hoe korter en duidelijker, hoe beter. Tip: maak je eigen burgers, dan weet je precies wat erin zit.

7. Light drankjes. Dit hoeven we bijna niet meer uit te leggen. Maar voor de laatste keer: light drankjes, zoals Cola Zero, bevatten misschien geen calorieën, maar wel allerlei toevoegingen om het drankje lekker zoet te maken, zoals aspartaam. De meningen zijn erover verdeeld, maar echt gezond is deze toevoeging natuurlijk niet. Pak – als je erop wil letten – liever water met limoen en munt, ga voor ongezoete thee of Spa Rood.

8. Bagels. Op de een of andere manier denken veel mensen dat bagels, zeker de meergranen variant, gezonder zijn dan gewone broodjes. Maar of je ze nu met sla belegt of niet; een bagel bevat al tussen de 300 en 400 calorieën. Ter vergelijking: een bruin pistoletje bevat er 135.

9. ‘Gezonde’ zoutjes.  “Nee, ik pak geen chips, ik ga voor gezonde zoutjes!” Je hoort het iemand (of jezelf!) roepen. Maar ook in hartige zoutjes zitten vaak onnoemelijk veel calorieën. Een portie (60 gram) kroepoek: 310 kcal. Portie Japanse mix: 250 kcal. Snack-a-Jacks: 250 kcal. Ter info: in dezelfde portie Naturel Chips zitten 320 kcal.

* Alle informatie over calorieën komt uit het boekje ‘Kijk op calorieën’ van Nicoline Duinker-Joustra

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.