Redactie
Redactie Inspiratie 7 sep 2014
Leestijd: 1 minuut

RotterZwam: paddenstoelen uit de stad

Je eigen paddenstoelen kweken op koffiedik, het kan! De mannen van RotterZwam doen niet anders en zijn inmiddels echte stadsboeren.

door Britte Kastelein

RotterZwam is een eetbare paddenstoel die in Rotterdam wordt gekweekt op koffiedik. Het duurzame initiatief is opgericht door Simon Cox en Mark Slegers, die nu regelmatig met hun bakfiets door de stad gaan om koffiedik te verzamelen bij lokale horecazaken. Zo hoeft het niet meer naar de vuilverbranding en wordt er nog iets nuttigs mee gedaan.

Het koffiedik wordt gemengd met stro en in grote zakken gedaan, waarna er broed aan toe wordt gevoegd (de schimmel waar een paddenstoel uit ontstaat). Deze zakken worden opgehangen in de kweekruimte; de oude omkleedruimte van voormalig subtropische zwembad Tropicana. De superverse oesterzwammen worden vervolgens te koop aangeboden aan inwoners van Rotterdam en lokale horecazaken.

Daarnaast zijn de mannen ook actief in de Rotterdamse wijk Kralingen. Hier kweken ze shiitake paddenstoelen op eikenhouten stammen. Een stam geeft ongeveer vier jaar lang paddenstoelen, super duurzaam dus! En ook leuk voor thuis, want de stammen kunnen op het balkon of in de tuin worden gehouden. Zolang het maar een mooi plekje uit de wind en in de schaduw is. Op dit moment zijn de stammen eventjes niet verkrijgbaar vanwege een verbouwing, maar normaal gesproken kun je ze bestellen inclusief uitleg over de verzorging van de stam.

Inmiddels zijn er verschillende Rotterdamse horecazaken die de paddenstoelen van RotterZwam in hun gerechten verwerken. Daarnaast geven de mannen ook workshops en kun je er terecht voor teamuitjes. Echte fanatiekelingen kunnen zelfs een week lang bij het duo in de leer om alle ins en outs van het paddenstoelen kweken te leren.

Benieuwd? Kijk op www.rotterzwam.nl voor meer informatie.


Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.