Redactie
Redactie Inspiratie 1 nov 2014
Leestijd: 4 minuten

Report: een foodie gaat los in Tokyo (Japan)

Denk je aan de Japanse keuken alleen aan sushi, dan mis je zó ontzettend veel ander lekkers. Reporter Sandra Jaipal ging op reis naar Japan en ontdekte alleen in Tokyo al honderd-en-één geweldige smaken.

Al een hele poos stond deze trip bovenaan mijn wishlist. Een paar weken geleden was het dan eindelijk zover en reisde ik af naar Japan! Tokyo was het start- en eindpunt van mijn rondreis. Dat je heel erg goed kunt eten in Tokyo, bewijzen de talloze driesterrenrestaurants die hier gevestigd zijn.

Maar ook met een bescheidener budget kun je foodwise prima terecht in Tokyo. Hieronder vertel ik welke heerlijkheden ik zoal geprobeerd heb, die jullie vast ook lekker zouden vinden.

Streetfood & snacks
Een van de must-see bezienswaardigheden in Tokyo is de Senso-ji tempel in de wijk Asakusa. Het straatje dat uitkomt op de grote hal van Senso-ji is aan beide kanten bezaaid met kraampjes waar allerlei souvenirs & snacks worden verkocht; versgebakken taiyaki koekjes met zoete bonenpasta, matcha ijs, tako yaki deegballetjes gevuld met inktvis en meer.

Het leuke is dat je vaak eerst mag proeven, voordat je tot een aankoop overgaat. Overigens is het niét de bedoeling dat je de snacks staand naast het kraampje opeet. Japanners zijn namelijk geen fan van eten op straat, zo ontdekte ik; dit vinden ze erg onbeleefd. Maar dat neemt niet weg dat het een leuke ervaring is om van kraampje naar kraampje te struinen, allerhande gerechtjes te proeven en mijn ogen goed de kost te geven.

Okonomiyaki
Onlangs besteedde Culy al uitgebreid aandacht aan de okonomiyaki, een hartige pannenkoek. Het is zeker de moeite waard om deze Japanse comfort food uit te proberen. Elke streek heeft zijn eigen variant van de okonomiyaki, met een groente-, vis- en/of vleesvulling.

Ik bestelde ‘m met inktvis en garnalen in restaurant Yai Yai in de wijk Shibuya. Na een dagje shoppen in deze modewijk schuif je bij voorkeur aan bij de bar, om vervolgens goed zicht te hebben op de chef die jouw okonomiyaki vers op de teppanplaat bereidt.

Bento
Als (semi)toerist zul je regelmatig op Tokyo station komen, al is het maar bij aankomst of doorreis naar je volgende bestemming in Japan. Al gauw ontdekte ik daar de verschillende ‘ekiben’ shops, waar je bentoboxen kunt kopen, de Japanse versie van de lunchtrommel.

De bento lijkt in niets op onze lunchtrommel, gevuld met bruine boterhammen en fruit. Een traditionele bentobox bevat vaak rijst, vis en/of vlees en (ingemaakte) groenten, en dit alles prachtig opgemaakt. In Tokyo station bevinden zich drie ‘ekiben’ shops.

Ik was met name gecharmeerd van Ekibenya Matsuri, te vinden op de eerste verdieping van Tokyo station op Central street. Hier verkopen ze ruim 170 verschillende soorten verse bentoboxen, allemaal stuk voor stuk prachtig verpakt en ook heel populair bij de forenzen van Tokyo.

Sushi
Je bent niet in Tokyo geweest, als je Tsukiji vismarkt niet hebt bezocht (en hier sushi hebt gegeten!). Op deze markt bevindt zich ‘s werelds grootste visgroothandel. De markt is verdeeld in een binnenste veilingdeel waar de vis wordt verhandeld en verwerkt, en een ‘outer market’ met veel winkeltjes en kraampjes waar locals hun boodschappen halen.

Vlakbij de veiling bevinden zich een aantal piepkleine restaurants zoals bijvoorbeeld Sushi Dai, ongelooflijk populair bij de Japanners en toeristen vanwege hun uitstekende sushi. Ik heb veel over voor lekker eten, maar urenlang in de rij staan voor mijn lunch hoort daar niet bij. Ik koos er daarom voor om te lunchen in Kagura op de ‘outer market’. In een ontspannen sfeertje kun je ook hier genieten van de meest verse sushi die je ooit hebt geproefd. I loved it!

Fugu
Waarom zou iemand Fugu willen eten met de kans dat deze verkeerd is schoongemaakt om vervolgens een pijnlijke dood te sterven? Maar na een weekje toeven in Japan, had ook ik de Fugu-gekte te pakken.

In Japan wordt fugu, de beroemde giftige kogelvis, als een delicatesse gezien. En ik moest het geproefd hebben! Het kostte me vervolgens nog een week om vriendlief te overtuigen (“schat, de chef moet een tweejarige opleiding afronden, wil hij in zijn restaurant fugu mogen serveren!”).

Maar op onze laatste avond in Japan, terug in Tokyo, was het eindelijk zover en aten we fugu als diner bij restaurant Taiga. Mijn eindoordeel: een heel uitgesproken of bijzondere smaak had de vis niet, het smaakte juist heel mild. Misschien heeft fugu de status van delicatesse eerder om het gevaar dat erom heen hangt dan om de smaak? In ieder geval had ik de voorpret rondom ons fugu diner voor geen goud willen missen!”

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.