Redactie
Redactie Inspiratie 14 aug 2014
Leestijd: 2 minuten

Report: Culy neemt een kijkje in een chocoladefabriek

Als Sjakie in de chocoladefabriek van Willy Wonka, mocht Culy een kijkje nemen bij Australian. We liepen mee en zagen hoe bonbons worden overgoten met chocolade én maakten onze eigen chocoladereep. Welcome to chocolate heaven!

Het is geen échte chocoladefabriek – die staat namelijk in België – maar in het chocolade-atelier nabij Utrecht worden wél de bekende Australian bonbons gemaakt. En dat is eigenlijk nog veel leuker om te zien. Culy’s Susanne ging op bezoek!

De vulling

De basis voor de bonbonvulling bestaat uit room, boter en glucosestroop en aan dit basismengsel worden bijvoorbeeld nootjes en cacaonibs toegevoegd om de specifieke smaak van de vulling te krijgen. Het mengsel wordt vervolgens op een plaat uitgesmeerd en een aantal dagen in de koeling gelegd, totdat de vloeibare massa volledig is uitgehard.

In bad!

Zodra de vulling hard genoeg is wordt de chocoladeplaat met een snijraam in kleine stukjes gesneden. Om precies te zijn in stukjes van 3 x 3 cm.

En dan mogen de chocolaatjes in bad! Op een lopende band gaan de bonbonnetjes één voor één onder de chocoladedouche door. En vervolgens zorgt de blower voor een mooi dun laagje chocolade. Mogen wij ook even…?

Een patroontje

Tot slot worden de chocolaatjes voorzien van een printje. Op de nog zachte chocolade wordt een transferpapiertje met het patroon van cacaoboter gelegd. Dan worden de chocolaatjes opnieuw gekoeld. Als de chocolade vervolgens volledig is uitgehard, kan het transferpapiertje eraf en laat het een mooi gekleurd printje achter.

Zelf aan de slag

En toen was het tijd om een eigen chocoladereep te maken! Té leuk, natuurlijk. Grote spuitzakken werden gevuld met vloeibare chocolade: puur, wit of melkchocolade. En er werd een bak gekaramelliseerde nootjes tevoorschijn gehaald.

Voor deze vloeibare chocolade worden grote blokken chocolade uit België omgesmolten, samen met callets van de bekende Belgische chocoladeleverancier Callebaut. Deze kleine chocoladerondjes zijn reeds getempereerd. En dat geeft de chocolade haar mooie glans en juiste hardheid.

Het leuke aan deze repen van Australian is, is dat ze 9 ‘vakjes’ hebben, elk gevuld met verschillende ingrediënten. Je kunt ze dus losbreken zoals een gewone chocoladereep, maar in elk vakje kan een andere vulling zitten.

Vullen maar! 

En dan nu de mal vullen met onze favoriete chocolade én nootjes (oftewel: van alles wat) én een finishing touch door een patroontje te tekenen in de nog vloeibare chocolade.

Het resultaat

Nog even een half uurtje de koeling in… en zie hier: het resultaat!

De bovenkant van de grote vierkante chocoladereep, met 9 lekker gevulde vakjes

De andere kant van de chocoladereep

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.