Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 26 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je een pastamachine op je verlanglijstje moet zetten

De feestdagen komen eraan en dat is het ideale moment om je culinaire wensen te verzamelen op een verlanglijstje. Leuk, maar vaak hebben dit soort cadeaus ook een ik-gebruik-het-één-keer-en-nooit-weer-imago. Een pastamachine is daarvan misschien wel het voorbeeld bij uitstek. Net daarom vinden we het een leuke uitdaging om je te overtuigen dit jaar tóch een pastamachine op je lijst te zetten. Dit is waarom!

Al is het alleen al om tegemoet te komen aan je voornemens om meer dolce far niente in je leven te omarmen.

Verse pasta is de beste pasta

Oké, we geven toe: er is ontzettend goede verse pasta op de markt en die kan best concurreren met de pasta die je zelf draait. Toch blijft die laatste altijd onze voorkeur hebben.

Het is namelijk nog zachter, smeuïger en nog sneller klaar. Daarnaast hoef je heus niet iedere keer je pastamachine tevoorschijn te toveren. Je kunt je zelfgemaakte pasta’s namelijk ook goed invriezen.

pasta machine verlanglijstje stock pexels 2
Bron: Pexels

Zelf pasta maken werkt verslavend en mindful

En geloof ons: zodra je eenmaal zelf pasta hebt gemaakt, ben je verknocht. Culy’s Martine kreeg ooit een pastamachine van de Sint en besloot het jaar daarop om géén kant en klare pasta meer te kopen en de Italiaanse delicatesse dus telkens plichtsbewust zelf te draaien.

Niet alleen bleek dat al gauw behoorlijk verslavend, het bleek ook nog eens de ideale manier voor mindfulness als je niet van kleuren, zingen of Tibetaanse klankschalen houdt.

Verse pasta is goedkoper

Bloem en eieren, meer is het eigenlijk niet. Moeilijk is het niet om te berekenen dat je hiermee altijd goedkoper uitkomt in vergelijking met kant- en klare pastapakken. 

pasta machine verlanglijstje stock
Bron: Pexels

Welke pastamachine moet ik dan vragen?

Overtuigd? Zet ‘m maar op je lijstje! Alleen: ook in de wereld van de pastamachines is het steeds drukker op de markt. En als beginnende pastamaker weet je misschien niet wat je moet kiezen en waarom.

Wij helpen je daarom een handje.

Kies altijd een machine met opzetstuk voor tagliatelle en spaghetti

De meeste pastamachines hebben het standaard, maar toch zitten ze er nog tussen zonder extra opzetstuk. Dit resulteert in een pastamachine waarmee je enkel lasagnebladen kunt rollen.

Tuurlijk, je kunt deze later in reepjes spaghetti en tagliatelle snijden, maar wie heeft daar zin in? Juist. Zo’n opzetstuk is wat je wil. 

Goedkoop is geen duurkoop

Pastamachines zijn er in veel verschillende prijscategorieën. Zo’n dure machine lijkt leuk en fancy, maar is (zeker als je een beginnende pastamaker bent) geen must.

De goedkope modellen verschillen namelijk niet veel van de dure. Je kunt daarom dus prima een modelletje van Bol.com op je verlanglijstje zetten. Als je dan ver geoefend bent kun je altijd nog upgraden.

Pasta opzetstukken voor je keukenmachine

Mocht je in het bezit zijn van een mooie Kitchenaid of andere luxe keukenmachine, dan zijn er speciale pasta-opzetstukken te bestellen om aan je keukenmachine te koppelen.

Je hoeft dan niet zelf te draaien, de machine doet het werk. Dat scheelt tijd, maar is wel iets minder puur, idyllisch en Italiaans. Maar ach: voor gemak valt natuurlijk ook wat te zeggen!

pasta machine verlanglijstje stock pexels
Bron: Pexels

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.