Redactie
Redactie Inspiratie 20 jun 2015
Leestijd: 4 minuten

Op vakantie naar Frankrijk? Deze culy bezienswaardigheden mag je niet missen!

Wat ons betreft heeft Frankrijk alle ingrediënten voor een culy vakantie: verschillende landschappen, talloze nationale lekkernijen en een eeuwenlange gastronomische geschiedenis. Alleen al de supermarché is een uitje, maar er zijn nog zó veel meer dingen die je op culinair vlak kunt doen. 

In dit artikel delen we een aantal culy bezienswaardigheden die je als foodie niet mag missen. Zo kun je heel subtiel aan je reisgenoten voorstellen om toch nog even een bezoekje te brengen aan…

Caves van Roquefort

Is jouw motto ‘hoe langer gerijpt, hoe beter’ als het gaat om (Franse) kaasjes? Dan is een bezoekje aan Roquefort (regio Midi-Pyrénées), en dan met name de caves, een must tijdens je vakantie naar Frankrijk.

Hier maak je kennis met het gehele proces van kaasmaken, en dan natuurlijk die van de wereldberoemde blauwe variant. Er zijn verschillende caves (kelders) die je kunt bezoeken en entreeprijzen variëren van gratis tot €5,- per persoon. Kijk op de website voor meer informatie.

Vergeet na afloop niet een stukje Roquefort mee te nemen van één van de schattige verkopers in het dorpje.

Verse oesters plukken & proeven

De echte oesterfans zijn in Frankrijk aan het juiste adres. Hoewel je ze in de meeste bistro’s en brasserieën wel kunt krijgen, is het natuurlijk stukken leuker om ze vers te plukken én te proeven in één van de oesterfarms aan de Middellandse kust.

Bouzigues (regio Languedoc-Roussillon) is één van de belangrijkste dorpen als het neerkomt op schelp- en schaaldieren, en dan met name oesters en mosselen zijn er razend populair. Leuk is om een boottochtje te maken over de Thau lagune, waar maar liefst 10% van de nationale oester- en mosselproductie vandaan komt.

Ga je niet naar het Zuid-Oosten van Frankrijk, maar verblijf je in het Noord-Westen? Ook dan kun je genieten van de lekkerste oesters en andere zeevruchten. Zo staan Bretagne en Normandië bekend om hun waanzinnige oesters. Breng bezoek je aan het vissersdorpje Cancale (regio Bretagne), wat beroemd staat om haar haven en oesterproductie.

Tot slot is er het eilandje Île d’Oléron, tussen Nantes en Bordeaux (regio Poitou-Charentes). Hier in de buurt vind je ook La Maison Gillardeau, het bekende en wereldwijd geliefde oesterhuis. Lees hier meer over Oléron.

Paddenstoelen in La Cave des Roches

Iets onder de stad Tours, in het midden van het land, vind je La Cave des Roches (regio Centre): een kilometerslang grottenstelsel waar talloze soorten paddenstoelen groeien.

Ook hier kun je een rondleiding krijgen en na afloop verschillende producten kopen in het bijbehorende winkeltje. Klik op de (helaas Franstalige) website voor meer informatie en de tarieven.

Versmarkt Rungis

De nummer één versmarkt in Europa is Rungis, een paar kilometer onder Parijs (regio Île de France). Hier worden in het holst van de nacht duizenden verschillende producten klaargemaakt om te worden verkocht aan groothandels en restaurateurs van over de hele wereld. Maar liefst 14.000 bedrijven zijn er gevestigd op een oppervlakte vergelijkbaar met 232 voetbalvelden.

Ook particulieren kunnen een bezoekje brengen aan Rungis. Hiervoor worden verschillende tours georganiseerd met aansluitend een ontbijt. Je zult echter wel vroeg uit de veren moeten, want de meeste tours beginnen rond 05:00 ‘s ochtends.

Bron: Flickr

De sterren van de hemel koken in Parijs

Ben je in Parijs en hou je van koken? Volg dan zeker een workshop bij dé kookschool Le Cordon Bleu. Niemand minder dan Julia Child en Rachel Khoo gingen je al voor en hoewel een half jaar studeren in Parijs te gek is, kun je er gelukkig ook al terecht voor een ochtend of dag.

Bij Le Cordon Bleu in Parijs kun je verschillende workshops volgen die van korte duur zijn. Denk bijvoorbeeld aan de patisserie basics, typisch Franse ontbijtgerechten en chocolade. En ja, er zit helaas wel een flink prijskaartje aan (zo betaal je al snel twee- tot driehonderd euro voor een workshop van een dag), maar dan heb je wel wat. Ook zijn er verschillende demonstraties die je (tegen een uiteraard lager tarief) kunt bezoeken.

Is je budget iets lager? Dan kun je ook een workshop volgen bij La Cuisine Paris. Fijn is dat je bij beide organisaties kunt kiezen voor een Engelstalige docent.

Bron: Flickr

Champagne proeven in Reims

Tot slot zijn er natuurlijk ook nog de champagnekelders in Reims (regio Champagne) die niet mogen worden overgeslagen. Boek bijvoorbeeld een rondleiding door de champagnekelders van Veuve Clicquot. Prijzen variëren van €25,- tot €90,- per persoon en reserveren is een must. Wel krijg je bij de rondleiding een proeverij en kun je na afloop je favoriete flessen kopen.

Ook kun je bij champagnehuis Pommery langs. Hier bevatten de rondleidingen weliswaar niet allemaal een proeverij, maar de prijzen zijn wel een stuk lager (€12,- per persoon). Van tevoren reserveren wordt aangeraden.

Klik hier voor meer informatie over andere champagnehuizen waar je een rondleiding kunt volgen. En ben je niet zo’n fan van champagne? Dan zijn er verspreid door heel Frankrijk honderden wijnkelders waar je dagelijks kunt binnenlopen voor een proeverij of rondleiding.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.