Redactie
Redactie Inspiratie 12 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Ontbijten in New York: de favoriete adresjes van Mara Grimm

Ontbijt is hét ontbijtboek van Mara Grimm met heerlijke verhalen over ontbijt, een stukje geschiedenis, lekker recepten en fijne tips.

Op Culy.nl deelt Mara haar favoriete ontbijtadresjes van over de hele wereld. Deze week: ontbijten in New York.

In de stad waar de eggs benedict ooit werden bedacht, barst het van de goede ontbijtadressen. Niet zo gek: omdat er in het New York van de negentiende eeuw voor de arbeidersklasse veel appartementen zonder keuken werden gebouwd, is ontbijten buiten de deur hier al jaren de normaalste zaak van de wereld.

Dit zijn mijn favoriete adressen om te ontbijten in New York!

1. Momofuku Milk Bar

Bij deze patisserie van topkok David Chang en Christiana Tosi eet je allerlei geestige varianten op ontbijtklassiekers. Ze maken hun croissants bijvoorbeeld met matcha en hun granola van thee.

Maar wat je zeker moet proeven is hun Cereal Milk: een drankje dat smaakt naar het restje melk dat in de kom overblijft nadat je cornflakes hebt opgegeten. Ik vond het zo lekker dat ik het recept in mijn boek Ontbijt heb gezet.

382 Metropolitan Avenue, Brooklyn, www.milkbarstore.com

2. Jack’s Wife Freda

Een beter naam voor een restaurant heb ik zelden gehoord. Eigenaar Dean Jankelowitz werkte ooit bij klassiekers als Pastis en Balthazar, waar ontbijt hoog in het vaandel stond en staat.

Je eet hier wafels met rozenwater, shakshuka of gepocheerde eieren met gegrilde tomaat en halloumi-kaas.

50 Carmine Street & 224 Lafayette Street, www.jackswifefreda.com

3. Café Gitane

Een leuk adres met terras in Nolita. Ga hierheen als je zin hebt in een Frans-Marokkaans ontbijt. Denk baquette met merquez worstjes, wafels met oranjebloesem-water en gebakken eieren met tomatensaus en basilicum. Lekker, vooral als je op het terras midden in de toffe wijk Nolita zit.

Oja: de avocado-op-toast trend begon ook hier! Lees er hier meer over.


242 Mott Street, www.cafegitanenyc.com

4. Balthazar

Iedereen moet minstens een keer in zijn leven bij Balthazar geweest zijn. Deze op een Franse bistro geïnspireerde zaak gaat doordeweeks om half acht open, en zit dan direct bomvol. En terecht.

Want van de bagels met zalm en cream cheese tot de eggs florentine en van de boekweitpannenkoekjes tot de havermout; het is allemaal even simpel maar perfect bereid. Een ontbijt-cocktail erbij en zelfs het grootste ochtendhumeur verdwijnt als sneeuw voor de zon.

80 Spring Street, www.balthazarny.com

5. Dominque Ansel Bakery

De grootste ontbijt-hype van de afgelopen jaren was zonder twijfel de cronut. Deze kruising tussen de donut en de croissant werd in 2013 bedacht door patissier Dominique Ansel die in deze zaak in het New Yorkse Soho klachten kreeg omdat hij geen donuts verkocht.

Ansel bedenkt vervolgens een recept voor een donut dat gebaseerd was op croissants, aangezien hij daar als Fransman al duizenden van heeft gemaakt. Dat werd de cronut: een gebakje gemaakt van in druivenpitolie gefrituurd deeg dat lijkt op croissantdeeg. Na het frituren wordt het door de suiker gerold, gevuld met room en tot slot wordt het geglazuurd.

189 Spring Street, www.dominiqueansel.com

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.