Deze ongefilterde olijfolie wil je meteen over je brood gieten
Culy’s Nancy ging op olijfolietrip naar Spanje. Niet zomaar naar een random molen, maar naar Mont Blanc, het dorp waar Joris volgens de legende de draak versloeg. Daar zag ze hoe de bijzondere olijfolie van ATREVIDO wordt geperst: supervers, ongefilterd en maar één keer per jaar verkrijgbaar.
In Spanje gaan mensen niet naar de supermarkt voor olijfolie. Ze rijden naar de molen en kopen ‘m vers, soms dezelfde dag nog geperst. De Nederlandse Peter woonde al een paar jaar in Spanje toen hij lokale olijfolie makers leerde kennen.
Troebele olie
Hij proefde hun ongefilterde olie tijdens de eerste weken van de oogst en was meteen verkocht. Hij nam flessen mee naar Nederland en zijn vrienden en familie waren er niet meer van weg te slaan.
Maar wat is ongefilterde olijfolie nu precies? Na het persen wordt de olie niet helder gefilterd, waardoor er nog minuscule deeltjes van de olijf in blijven zitten.
Daardoor is de olie troebel, voller van smaak en intens groen. Je proeft gras, groene tomaat, soms wat notigs en een lichte peper in je keel. Dit is olie om over burrata, gegrilde groenten of gewoon op knapperig brood te schenken. In royale hoeveelheden, uiteraard!
Verse oogst
Het geheim zit ook in de oogst. De olijven worden niet met de hand geplukt, omdat ze dan sneller kneuzen. In plaats daarvan gebruikt ATREVIDO een tractor die de bomen kort en krachtig laat schudden, zodat alleen de rijpe olijven vanzelf van de takken vallen. Daarna gaan ze zo snel mogelijk naar de molen om geperst te worden.
In de video zie je hoe Nancy door de olijfgaarden loopt, bij de oogst meekijkt en in de molen ziet hoe de troebele straal vloeibaar groen goud uit de pers komt. Kijk mee en ontdek waarom deze olie allesbehalve “gewoon een fles olijfolie” is.
>Benieuwd naar de olijfolie van ATREVIDO? Je kunt ‘m hier bestellen.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fextra-vierge-olijfolie-3.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F11%2FOlijfolie-stock.jpg)