Redactie
Redactie Inspiratie 25 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: Nederlanders nog steeds uitzonderlijk vroege eters

In Nederland begint men vroeg aan het avondeten, zo blijkt uit onderzoek door thuisbezorgd-site JustEat.nl. Opmerkelijk is dat in veel landen pas na zessen of zevenen het diner op tafel staat, terwijl veel Nederlandse magen al om vijf uur beginnen te knorren. Just Eat vergeleek de eet- en bestelgewoonten van klanten in Canada en negen Europese landen, waaronder Nederland. 

Hoe laat eten we?
Nederlanders, Denen en Noren beginnen het eerst met avondeten, zo blijkt uit het internationale onderzoek. Ruim een kwart van de Nederlanders (23%) begint om vijf uur met het bestellen van gerechten. In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten. De zuidelijk gelegen landen zijn, zoals verwacht, de laatste eters. In Spanje bestelt de grootste groep (30%) pas na achten eten.

Smaken verschillen
Naast de verschillende tijdstippen zijn er ook andere eetgewoonten uit het onderzoek naar voren gekomen. In Nederland eten we nog altijd het liefst Turks en Italiaans, dit is ook geliefd in de rest van Europa en Canada. Maar de Indiase keuken die in Engeland, Ierland en Canada erg populair is, staat in Zwitserland, Spanje en Noorwegen niet eens in de top vijf.

Ook de populariteit van lokale gerechten verschilt sterk per land. In Italië, Spanje en Denemarken behoort de eigen keuken tot de vijf populairste gerechten. In de andere landen ontbreekt het nationale gerecht in de top vijf van populairste keukens.

Eetgewoonten
Sommige gewoonten zijn in vrijwel alle landen gelijk. Op zaterdag en zondag wordt het meeste besteld. Op maandag en dinsdag het minste. De drukste besteldag is overal nieuwjaarsdag behalve in België, want daar wordt op 11 november (op Wapenstilstandsdag) het meest besteld.

De grootste eters komen uit Canada. Zij bestellen gemiddeld bijna vijf producten per order. Pizza’s en pasta’s zijn overigens overal populair, want in elk van de tien onderzochte landen stond de Italiaanse keuken in de top drie. Ook Chinese en Japanse gerechten zijn vrijwel overal geliefd. In Nederland is deze laatste keuken pas sinds 2011 meer in opkomst gekomen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.