Culy
Culy Inspiratie 4 januari 2013

Onderzoek: chocolademelk smaakt beter in een oranje beker

Dat je smaak en ervaring worden beïnvloed door de manier van presenteren is al langer bekend. Maar dat zelfs de kleur van je bord of beker daadwerkelijk verschil kunnen maken, dat wisten we nog niet. Uit onderzoek door de Universiteit van Valencia en Oxford blijkt namelijk dat warme chocolademelk beter smaakt wanneer gedronken uit een oranje beker.

Door 57 vrijwilligers chocolademelk in vier verschillend gekleurde bekers (allemaal dezelfde vorm en soort) te laten drinken, kwam het onderzoeksteam erachter dat de smaak van chocolademelk het beste tot z’n recht kwam in een oranje beker. De vrijwilligers vonden de smaak beter, maar gaven ook toe dat het drankje zoeter en aromatischer proefde in een crèmekleurige beker.

Naast de test met de chocolademelk werd er ook gekeken naar het verschil in smaak bij limonade, zoete en dorstlessende drankjes. Ook daar bleek een duidelijk verschil: zo kwam de citroensmaak in limonade een stuk sterker naar voren in gele bekers. Daarnaast werden drankjes als meer dorstlessend ervaren in een blauwe beker en is roze the way to go wanneer het draait om zoete drankjes.

Hoe het komt dat drankjes zo sterk beïnvloed kunnen worden door de kleur van het glas of de beker, is nog niet helemaal duidelijk. Wij denken dat het komt door de associatie die mensen hebben met de kleur, zo is een citroen geel en is oranje een warme, gezellige kleur.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Onderzoek: chocolademelk smaakt beter in een oranje beker
Sluiten