Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

OMG: deze Italiaanse kaasmaker maakt ‘dronken’ kaas

‘Dronken’ kaas: je vraagt je af waarom niemand ooit eerder op het idee is gekomen. Want kaas en wijn zijn natuurlijk een match made in culinary heaven. Een Italiaanse kaasmaker maakt deze kaas, die is doordrenkt met wijn.

Dronken kaas

De Italiaanse kaasmaker achter dit product is La Casearia Carpenedo. Je kunt ze aantreffen in de stad Treviso, in het Noorden van Italië. Hier doen ze iets heel bijzonders: kaas combineren met wijn. Maar dan op een onorthodoxe manier.

Hoe krijg je dronken kaas? Door hun kazen gedurende langere tijd onder te dompelen in wijn, krijg je kaas met de smaak van wijn. Ze laten de kazen daarvoor 150 dagen tot 5 maanden rijpen. Het is trouwens niet iets heel nieuws dat ze doen: in de fabriek wordt al sinds 1976 kaas met wijn gemaakt en het proces zou al uit de Eerste Wereldoorlog stammen.

'dronken' kaas met wijn
Bron: La Casearia Carpenedo

15 soorten

Ubriaco noemen ze deze kaassoort. En de Italiaanse kaasmakers maken wel vijftien verschillende soorten. Variërend van schapenkaas tot aan rauwmelkse kaas en met verschillende wijnen. Van een rode Amarone wijn tot aan lokale witte wijn. En er is zelfs een dronken kaas die is gemaakt met Prosecco.

Dat doen ze niet onverdienstelijk, daar in Treviso. Want de kaasmakers hebben al diverse prijzen gewonnen met hun creaties. En dat mag ook wel: aan de kazen hangen prijskaartjes van € 100,- tot € 200,- euro per kaas.

Je hoeft trouwens niet per se naar Italië om ze te proeven: Borough Market in Londen is ook een optie. Daar heeft La Casearia Carpenedo namelijk een eigen kraampje. Zoals de Britten zouden zeggen: how convenient

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.