Redactie
Redactie Inspiratie 18 okt 2014
Leestijd: 3 minuten

Nostalgie: de leukste kookprogramma’s van vroeger

Hoe fijn 24Kitchen ook is en hoe leuk de nieuwste kookprogramma’s gefilmd met de beste apparatuur ook zijn, Jamie Oliver was stiekem een stuk leuker toen hij net begon en we kunnen niet stoppen met kijken naar de filmpjes met Julia Child. Daarom: een flinke dosis nostalgie met de leukste kookprogramma’s van vroeger.

Welke was voor jou vaste prik?

Julia Child

The queen of all is zonder twijfel Julia Child. Met haar tomeloze enthousiasme bracht ze vrouwelijk Amerika aan het koken en maakte ze de Franse cuisine een stuk toegankelijker.

Haar bekendste programma The French Chef werd vanaf 1963 tien jaar lang uitgezonden.

Nigella Lawson

Oh Nigella, what have you done? De vrouw die ervoor zorgde dat we ons niet meer zo schuldig voelden over ‘s nachts snacken en het maken van de meest goddelijke taarten en andere lekkernijen is op dit moment alleen nog maar te zien in The Taste US & USA. Nadat in 1998 haar eerste boek How to eat een bestseller werdverscheen een jaar later haar eerste televisieprogramma Nigella Bites op televisie.

Gelukkig zijn er nog tal van video’s te vinden op YouTube van onder andere Nigella Bites, Nigellissima en Nigella Feests. Alle afleveringen al gezien? Kijk dan ook nog even hier voor de aflevering van College Tour met Miss Lawson.

Ready Steady Cook

In het programma Ready Steady Cook gepresenteerd door Ainsley Harriott, gaan chefs de strijd met elkaar aan en koken ze gerechten van slechts een handjevol uiteenlopende ingrediënten, uitgekozen door gasten. Het werd voor het eerst in 1994 uitgezonden en maar liefst zestien jaar later kwam de show tot een eind.

Hoewel het al een tijdje niet meer uitgezonden wordt op de Nederlandse televisie, zijn de herhalingen wel nog dagelijks te zien bij BBC2.

Two Fat Ladies

Ooit gehoord van het programma ‘Two Fat Ladies’? In deze serie koken Clarissa Dickson Wright en Jennifer Paterson verschillende gerechten al reizend door het Verenigd Koninkrijk. De dames zijn – zoals de titel van het programma al doet vermoeden – niet vies van een klontje boter en zijn doorspekt van humor, kennis en fantasie.

Two Fat Ladies werd van 1996 tot 1999 uitgezonden. Inmiddels zijn beiden overleden, maar zijn er nog verschillende afleveringen online te zien.

No Reservations

Dan is het eindelijk tijd voor een grote favoriet op de Culy redactie. Hoewel we stiekem dol zijn op praktisch elk programma van Anthony Bourdain, is het rauwe No Reservations onze favoriet. Hierin gaat Anthony op zoek naar authentieke plaatselijke gerechten en vertelt hij veel over zijn tumulte verleden.

Ook No Reservations bleek een daverend succes. Zo verscheen de eerste aflevering in 2005 op de buis en stopte het na maar liefst negen seizoenen in 2012.

Born2Cook

Hoe knullig Born2Cook soms ook was, we keken er stiekem allemaal naar. Ramon Beuk gaf vaak zijn eigen draai aan klassieke gerechten en Jaymz (nu werkzaam bij het Koreaans Yokiyo) liet ons vanaf het begin in 2011 kennis maken met exotische keukens en meer bijzondere gerechten.

Tegenwoordig wordt Born2Cook gepresenteerd door Caspar Borgi (bekend van onder andere Koffietijd).

The Taste of Life Travel

En als we het hebben over Born2Cook, mag The Taste of Life Travel (2007) natuurlijk niet ontbreken. Tijdens deze serie reisde Neerlands trots Rudolph van Veen samen met Stella Gommans de wereld over op zoek naar regionale lekkernijen. Aan het einde van elk programma kookte Rudolph zelf een gerecht in de stijl van de omgeving en werd het beoordeeld door de lokale bevolking.

Helaas zijn de afleveringen niet terug te kijken, maar kan je wel hier de recepten terugvinden.

The Naked Chef

Tot slot de koning van de kookprogramma’s: Jamie Oliver. Toen hij net begon was hij nog maar een broekie, maar inmiddels is hij uitgegroeid tot een goed getrainde televisiekok waarbij elk idee of samenwerking goud wordt. Toegegeven: als inspiratiebron blijft hij geweldig, maar of zijn recepten en beloftes altijd kloppen? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Van al zijn verschillende programma’s vinden we The Naked Chef dat begon in 1999 toch wel het meest typerend voor Jamie. Klik hier om een groot deel van de oude afleveringen terug te kijken, of geniet simpelweg van de allereerste in onderstaande video.

De foto van Jamie Oliver is afkomstig van Getty Images. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.