Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie Bijgewerkt: 25 nov 2025
Leestijd: 2 minuten

Waarom je die fles natuurwijn beter niet op dag twee kunt drinken

Van natuurwijn kennen we zowel lovers als haters, maar voor mensen in die eerste categorie hebben we een interessante tip. Eentje die je een teleurstellende wijnervaring kan besparen, en die zélfs de haters nog van gedachten zou kunnen doen veranderen.

Geen kater van natuurwijn: fantastisch feit of fantasievolle fabel?

Drink die fles op!

We hebben het over een simpel maar belangrijk advies dat ons onlangs ter ore kwam bij Cesar Majorana. De presentator, schrijver en wijnliefhebber deelde onlangs een – naar eigen zeggen – ‘domme fout’ met zijn Instagramvolgers. Want hoewel hij gisteren nog dol was op een zekere Poulsard uit wijndomein les Bottes Rouges, vond ie ‘m vandaag nog amper te drinken. Ofwel: een nachtje koelkast had de natuurwijn geen goed gedaan. 

Cesar legt uit: “Omdat het zo’n levend product is, hebben natuurwijnen weinig beschermlaag (in de wijngaard, maar ook in de fles) en zijn de wijnen fragiel. Wat gisteren de smaak van aardbeitjes had, is vandaag net alsof er iemand in heeft gehangen met zweet.” Kortom? Neem liever geen risico’s en drink de hele fles op, de avond van de opening ervan. Staat genoteerd!

Liever niet de hele fles leeg drinken?

Maar wat doe je dan als je het toch liever bij één glas wil houden? Een coravin is een slim systeem om wijn te onttrekken zonder daar een fles voor te moeten openen. Dat zit zo: met een holle naald door de kurk en met een trekker injecteer je argongas in de fles. 

Dat gas zorgt ervoor dat de wijn niet kan oxideren, waardoor de overgebleven wijn in de fles geen kwaliteitsverlies oploopt. Met een spuitsysteem spuit je dan de gewenste hoeveelheid in je glas en wat er overblijft kan nog maanden bewaard worden. Hoewel een coravin niet goedkoop is, is het wel een slimme investering voor wie liever af en toe geniet van één glas goede wijn. 

Bovendien is het een slimme manier om verspilling tegen te gaan – en zijn we dat die lieve wijnboeren niet zo’n beetje verschuldigd?  

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.