Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 12 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over Palestijnse musakhan: sumak-kip met ui en flatbread

Waarschuwing: lees dit stuk niet met een hongerige maag, je gaat er namelijk alleen maar nóg meer trek van krijgen. Dat is in ieder geval wat ons overkwam toen we lazen over musakhan: een Palestijns gerecht met kip, flatbread en sumak als belangrijkste ingrediënten.

Loopt het water je al in de mond? Bij ons wel.

Wat is musakhan?

Musakhan is een belangrijk gerecht uit de Palestijnse keuken. Voor musakhan wordt flatbread belegd met gekarameliseerde uien en sumak-kip (de drumsticks). Vaak gaan er achteraf ook nog wat pijnboompitjes en/of verse kruiden overheen.

Dat die ingrediënten gigantisch lekker en zijn (al helemaal als je ze kruidt met typische Midden-Oosterse smaakmakers als sumak, komijn en kardemom). Hoe het gegeten wordt? Met de hand. En ja, dat levert rommelige taferelen op. Maar da’s juist lekker, of niet soms?

Hoe maak je ‘t zelf?

Musakhan maken is geen hogere wiskunde. Maar zoals dat met zoveel gerechten gaat, is ook musakhan een gevalletje ‘makkelijk te maken, moeilijk te perfectioneren’. In de meeste recepten rooster je eerst de kip in de oven, nadat je deze grondig hebt gemasseerd met een mengsel van olijfolie, zout en sumak.

Na veertig minuten heb je malse sumak-kip, die (tip!) nóg lekkerder wordt door ‘m aan het einde een paar minuutjes onder de hete grill te plaatsen. Hierdoor krijgt ‘ie een mooi goudbruin velletje en dat wil je. Laat de grill van je oven nog even aanstaan, die heb je later nog nodig.

Low & slow

Wanneer de kip in de oven staat, heb je tijd om de gekarameliseerde uien te bereiden. De enige manier hiervoor is low en slow: wanneer je uien lang genoeg stooft op een laag vuurtje, worden ze vanzelf zoet en heerlijk mals. Ook aan de uien worden specerijen toegevoegd, zoals sumak en komijn.

Vervolgens ga je het gerecht opbouwen. Neem er een grote ovenschaal bij, schik daarin de flatbreads en strooi de gekarameliseerde uien erover. Kip erop, afmaken met extra zout en peper en hop, nog een laatste paar minuten onder de grill.

Musakhan proeven

Door de hitte zal het vet van het vlees in de flatbreads getrokken zijn. Kun je je al inbeelden hoe lekker dat is? Al helemaal als je er nog wat fijn gesnipperde groene kruiden (zoals koriander of munt) en wat geroosterde pijnboompitjes aan toevoegt.

Liever een stap-voor-stap recept? Dat vind je hier. Ook in het kookboek Falastin staat een goed recept.

Helaas zijn Palestijnse restaurants vrij schaars in ons land. De grootste kans om musakhan op de menukaart aan te treffen is bij andere Midden-Oosterse restaurants, zoals Libanese.

Weet jij waar je de lekkerste musakhan kunt krijgen? Tip de redactie en stuur een mailtje naar [email protected]

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.