Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 9 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Een heerlijk zoet brood: monkey bread

Voor de naam alleen al zou je er je tanden in willen zetten: monkey bread. Klinkt té leuk toch? Daarnaast is dit brood ook nog eens het ultieme feestbrood.

Het is een zacht, zoet, plakkerig brood, bestrooid met kaneel. Ze noemen het ook wel ‘puzzelbrood’, omdat het wordt gemaakt door verschillende stukjes gistdeeg aan elkaar te plakken. Bakkers gebruiken hun deegrestjes hiervoor.

Als het brood eenmaal is gebakken, kun je er stukjes vanaf scheuren. Dus het broodmes mag in de lade blijven!

Ze zeggen dat daar de naam ook vandaan komt: omdat je stukjes van het brood af kunt plukken. En dat is -yep – apengedrag (er gaan nog veel meer theorieën de wereld over, maar wij vinden deze de meest geloofwaardige).

Schandalig genieten van dit zoete brood

monkey bread

Héél veel kaneel

Door het deeg wordt kaneel gekneed en het wordt ook nog bestreken met gesmolten boter, kaneel, suiker en vaak ook pecannoten. Soms wordt er ook nog een simpel suikerglazuur overheen gegoten.

Monkey bread wordt in een ronde cakevorm gebakken en eigenlijk is dit zoete brood ook wel vergelijkbaar met een cake.

Zelf Monkey Bread maken

Heb je geen restjes deeg liggen, dan kun je een heel simpel gistdeeg maken. Zorg dat het deeg een tijdje kan rijzen en verdeel het daarna in stukjes. Maak er bolletjes van, die je strak tegen elkaar aan legt in een ingevette vorm. Gewoon stapelen dus.

Amerikanen maken het ook graag met kant-en-klaar deeg uit de supermarkt; ingevroren deeg voor witbrood of zelfs met deeg uit een blikje!

Welk deeg je ook gebruikt: bestrijk het met wat ei en zet je monkey bread ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 190 graden.

Lekkere recepten voor Monkey Bread

Wat voorbeelden nodig? Hier vind je het ultieme recept (met bruine suiker en glazuur!). En je kunt het brood natuurlijk naar hartelust vullen.

Rudolph maakt er eentje met bananen en caramel. Of wat dacht je van deze, gevuld met pindakaas, chocolade en bacon? Het zoetige deeg van dit brood leent zich trouwens ook heel goed voor een hartige variant met kaas en knoflook.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.