Moet je kip wassen voordat je ermee gaat koken?
Dat je je groenten en fruit beter even kunt afspoelen onder de kraan voordat je ze eet, is algemeen bekend. Maar hoe zit dat met kip? Was je die ook? Culy zocht het uit.
Nederland is een kippig land: per persoon eten we zo’n 20 kilo kip per jaar. Een kwart van de mensen die kip eten, wast de kip onder de kraan voor het koken. Is dat nodig?
Waarom word je ziek van rauwe kip?
Rauwe kip kan bacteriën bevatten waar je flink ziek van kunt worden als je kip niet goed doorbakt, zoals salmonella en campylobacter. En hoewel de meeste mensen het angstigst zijn voor de eerste, is de laatste meestal de boosdoener: gemiddeld worden twee keer zo veel mensen ziek van campylobacter als van salmonella. Een besmetting met salmonella of campylobacter leidt vaak tot misselijkheid, overgeven en diarree. Je kunt je er heel beroerd door voelen, maar het is gelukkig bijna nooit gevaarlijk (tenzij je bijvoorbeeld al andere gezondheidsklachten hebt).
Moet je rauwe kip wassen?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, je hoeft je rauwe kip niet te wassen. Sterker nog; het Voedingscentrum raadt het zelfs af: het spetterende water kan eventuele schadelijke bacteriën juist door de keuken en over het aanrecht verspreiden. Als je de kraan opendraait, de rauwe kip aanraakt en daarna de kraan weer dichtdraait, zitten de bacteriën daarna op je kraan. Beter niet meer wassen, dus.
Hoe voorkom je besmetting met salmonella?
Om te zorgen dat je niet ziek wordt van rauwe kip, moet je vooral zorgen dat het vlees goed doorbakken is. Je kunt bijvoorbeeld een (vlees)thermometer bij de hand houden om de kerntemperatuur te meten. Bij een kerntemperatuur van 70 tot 72 graden is de kip door en door gaar, maar nog wel sappig.
Let er daarnaast op dat je je handen goed wast als je rauwe kip hebt aangeraakt, en dat je het bestek en de snijplank goed afwast.
Zo maak je de allerlekkerste kip:
- Culy Homemade: de befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’
- De ultieme Fried Chicken van Meneer Wateetons
- 27x de lekkerste gerechten met kip: van kippensoep tot traybake