Redactie
Redactie Inspiratie 10 jun 2012
Leestijd: 2 minuten

Met meer smaak koken én tijd besparen

Om bepaalde gerechten goed op smaak te brengen heb je vaak best wat tijd nodig. Maar op een doordeweekse avond heb je hier niet altijd zin in, en wil je gewoon snel een maaltijd maken en lekker eten. Daarom hebben we wat tips hoe je de smaak kan maximaliseren én je tijd kan besparen!

Bak de specerijen
Als je kruiden bakt behoud je de smaak van het kruid. Bak ze kort in wat olijfolie totdat de geur naar boven komt. Let wel op dat je ze niet te lang bakt en ze verbranden, dan is het namelijk opeens een heel andere smaak!

Konfijten
Door knoflook te konfijten behoud je de smaak goed en dit kan je ook voor een lange tijd in de koelkast bewaren. Ook erg lekker om wat kruidnagel bij de knoflook te voegen wanneer je deze konfijt. Geen idee hoe je knoflook moet konfijten? Kijk dan hier.

Maak een kruidenmixje
Als je een kruidenmix achter de hand hebt bespaar je veel tijd en zijn je sausen en soepen direct goed gekruid. Een goed voorbeeld hiervan is een goede Italiaanse basis mix zoals soffrito. Dit is een mix van tomaten, (veel) knoflook en uien, wat je makkelijk kan invriezen in kleine porties. Kijk hier voor het recept van soffrito.

Sudderen
Laat boter goed sudderen om vervolgens hier iets in te bakken. Let er wel op dat er een groot verschil is tussen je boter langzaam te laten sudderen en bruin te laten worden (beurre noisette) en verbrande boter!

beurre noisette recept
Culy.nl

Maceratie
Maceratie is een techniek waarmee je ingrediënten in een vloeistof laat weken zodat de smaken beter naar boven komen. Dit wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij vers fruit en andere producten met een hoog vochtgehalte zoals komkommer en tomaten. Laat het fruit weken in zijn eigen vloeistof met wat suiker erbij. Of zet wat komkommer met wat zout apart voor 30 a 40 minuten. Daarna wel goed afspoelen!

Rooster de groenten
Door groenten kort te roosteren in de oven houd je veel meer smaak over dan wanneer je de groenten enkel kookt of bakt in een pan. Zorg ervoor dat de groenten in even grote stukken snijdt, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Rooster ze dan in de oven op een maximale temperatuur van 230 graden.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.