Redactie
Redactie Inspiratie 14 sep 2014
Leestijd: 1 minuut

Italië in je eigen keuken met Martelli pasta uit Toscane

In de FoodWeLove box van juli, met het thema La Cucina Italiana, vonden we heerlijke Toscaanse penne van Martelli. Zo’n ouderwetse zak pasta brengt meteen een Italiaans gevoel in je eigen Hollandse keukentje.

Én er zit een mooi verhaal achter de pasta. De familie Martelli produceert namelijk al sinds 1926 haar pasta op traditionele wijze, met de hand. De fabriek staat in Toscane, om precies te zijn in Lari, in het centrum van de heuvels van Pisa. En nog leuker: er werken alleen familieleden. Martelli-pastamaker word je niet zomaar, dus.

Alleen de allerbeste harde tarwe gaat in de pasta; ze kneden dit met koud water, en gebruiken bronzen trekplaten om de pasta de juiste vorm te geven. Het brons zorgt ervoor dat de pasta een ruwe structuur krijgt, waaraan saus zich goed kan hechten. De pasta wordt gedroogd op een grote zolder, waar de Toscaanse wind ervoor zorgt dat de pasta langzaam gedroogd wordt. Het drogen kan wel 50 uur in beslag nemen, afhankelijk van het weer.

Grappig weetje: bij Martelli maken ze iedere dag van de week een andere pasta. Op maandag maken ze penne, dinsdag maccheroni, woensdag spaghetti, op donderdag spaghettini en op vrijdag fusili. In het weekend maken ze alles schoon, en daarna begint het hele proces weer van voor af aan.

Je kunt de pasta van Martelli bij een aantal delicatessenzaken kopen, en gelukkig ook online via de webshop.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.