Redactie
Redactie Inspiratie 18 apr 2014
Leestijd: 1 minuut

Koffiemeel: een nieuwe trend?

In Amerika wordt coffee flour door sommige culinaire experts als the next best thing gezien. Maar wat is het eigenlijk? Culy dook erin.

Bij coffee flour, ofwel koffiemeel (of koffiebloem), denken wij aan gemalen koffie. Maar dit blijkt iets heel anders: deze meelsoort smaakt in niets naar koffie, maar schijnt juist een beetje naar bloemen te smaken.

Pulp

Koffiemeel wordt gemaakt van de pulp die overblijft na het extraheren van de vrucht aan de koffieplant. In deze vrucht zitten de koffiebonen en het vruchtvlees blijft in feite achter. Deze pulp wordt meestal in rivieren gedumpt of op hopen gegooid waarna het weg rot.

Koffiemeel lijkt een uitkomst, want naast dat het een smaakvol product oplevert, zorgt het ook voor meer werkgelegenheid en minder hopen rottende pulp in Zuid-Amerika.

nicaragua_news021

Gezond

De vruchten (en het meel dat er van gemaakt wordt) van de koffieplant zijn ontzettend gezond en ook nog glutenvrij. De bedenkers van coffee flour claimen een aantal gezonde aspecten:

– Koffiemeel bevat ongeveer vijf keer meer vezels dan normaal meel;
– Er zit 84 procent minder vet in dan in kokosbloem;
– Het bevat drie keer meer proteïne dan verse boerenkool (hét superfood);
– Er zit drie keer meer ijzer in dan in verse spinazie;
– Er zit minder cafeïne in dan in gebrouwen koffie.

recipe_pasta

De makers vertellen op hun website dat koffiemeel overal voor gebruikt kan worden, zoals ook normaal tarwemeel gebruikt wordt. Dit bijzondere product is nu nog niet op de markt, maar het is de bedoeling dat het in 2015 de culinaire markt moet veroveren. Wij zijn reuze benieuwd!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.