Redactie
Redactie Inspiratie 10 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

Kipsalade: niet kant-en-klaar kopen, lekker zelf maken!

We kennen ze allemaal wel: de kipsalades uit de supermarkt, in alle soorten en maten. Lekker zijn ze stiekem wel, maar er zitten ook véél dingen in die je misschien liever niet wil eten. Dus waarom niet gewoon zelf maken? Veel lekkerder en nog makkelijk ook.

Kip pocheren
Het hoofdingrediënt is uiteraard kip. En het is het allerlekkerst als je de kip (de filet of dij) pocheert. Dit doe je in een pannetje waarin het water net tegen de kook aan zit. Je kunt aan dit water ook allerlei kruiden en specerijen toevoegen die je lekker vindt om de kip wat meer smaak te geven. Bijvoorbeeld salie, selderij, een ui en een teen knoflook, en zout en peper natuurlijk. Laat de kip in het nét niet kokende water zo’n 15 minuten garen en haal hem er dan uit om af te koelen.

Mengen maar!
Als de kip is afgekoeld, snijd je deze in kleine blokjes en doe je deze in een kom. Voeg bij de kip wat zout en peper, paprikapoeder, plus één deel (Griekse) yoghurt en één deel mayonaise. Als je dit alles mengt heb je de perfecte basis voor een heerlijke kipsalade. Wil je het geheel wat gezonder, doe dan twee delen yoghurt en geen mayonaise.

Stock

Variëren kun je leren
De basis is al erg smakelijk, maar het is nog veel lekkerder als je hier allerlei ingrediënten aan toevoegt. Zo kun je bosui toevoegen voor wat extra pit, of voor nog meer hitte, een beetje srirachasaus. Of maak een van de volgende varianten:

Kipkerriesalade. Voor deze variant voeg je zo’n drie theelepels kerriepoeder toe. Je kunt ‘m ook een beetje tropisch maken door er wat blokjes ananas aan toe te voegen.

Kip-pestosalade. Voeg aan de basis een eetlepel homemade pesto toe en je hebt een heerlijke salade met een Italiaanse twist. Zongedroogde tomaatjes gaan hier ook goed bij.

Kip-meloensalade. Net als die in de supermarkt: een heerlijke kipsalade met fruit. Maar jij maakt ‘m lekker zelf door er verse galiameloen aan toe te voegen.

Kipsatésalade. Laat hiervoor bij de basis de yoghurt en de mayonaise weg en meng de ingrediënten met wat pindasaus en sambal.

Net als dat je bij warme bereidingen eindeloos met kip kunt variëren, kun je dat ook in deze salades. Smeer de kipsalade lekker op een broodje of een lekkere cracker en je hebt de perfecte lunch of borrelhap!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.