Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Kip scarpariello: pikant, zoet, zuur én makkelijk te maken

Kip scarpariello is een fantastische maaltijd. Kip, paprika, ui, worst, pepers en knoflook gaan allemaal in één pan en dat levert een pikant, zoet-zuur gerecht op. Snel, makkelijk en superlekker!

Schoenmakers aten veel kip scarpariello

Scarpariello stamt van het Italiaanse woord scarparo, dat schoenmaker betekent. Hoe dat zo? Wel, schoenmakers hadden vooral arme boeren als klant. Zij betaalden vaak in voedingsmiddelen van hun land, die de schoenmaker gebruikte om scarpariello mee te maken.

Pikant, zoet & zuur

Ondanks de Italiaanse naam, zou het gerecht Italiaans-Amerikaans zijn: in veel Amerikaanse huishoudens staat chicken scarpariello regelmatig op het menu.

Die versie bestaat uit gebakken kip in een pikante, zoet-zure saus. Het pittige komt van pepers, het zoete van paprika en het zure van citroen of het pekelsap van de pepers.

Naast de kip gaat er ook nog Italiaanse worst bij, een berg knoflook en verse kruiden, zoals peterselie, basilicum of salie.

Hoe eet je het?

Het gerecht kan helemaal in één pan worden klaargemaakt. Dat duurt een minuut of 20, daarna zet je het ongeveer 45 minuten in de oven terwijl je wat anders gaat doen. Daar wordt een hardwerkend mens blij van!

Het gerecht wordt vaak bovenop pasta geserveerd, zoals penne of spaghetti, maar je kunt het ook eten met een portie aardappelen of rijst. Het gerecht bevat veel saus, dus die wil je met iets kunnen opdippen.

Zelf maken

In onderstaande video laat chef Kenji López-Alt je stap voor stap zien hoe hij chicken scarpariello maakt. Hij gebruikt onder andere kippendijen, zoetzure pepers en Italiaanse worst. Ook hij bereid het hele gerecht in één pan, die hij de oven in schuift. Easy does it

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.