Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 3 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Khachapuri: een Georgisch brood, gevuld met ei en kaas

Georgië duikt niet vaak op in onze culinaire landkaart, maar dit Oost-Europese land heeft een verrassend lekker broodje: khachapuri. Dit brood wordt gevuld met gebakken ei, kaas en boter. Héél veel boter…

Superlekker kaasbrood

Khachapuri is Georgisch voor kaaswrongel en brood en eigenlijk zijn dat ook meteen de twee hoofdingrediënten. Daarmee maak je een superlekker kaasbrood, dat wel wat weg heeft van een pizza. Máár dan wel met een gebakken eitje in het midden.

Let wel: elke regio in Georgië heeft weer zijn eigen variant op het broodje. Zo heeft de Abchazische variant meerdere laagjes deeg en kaas en de Ossetische versie bevat ook aardappel. Wij zijn vooral weg van de khachapuri uit Adjaria, met name vanwege dat eitje in het midden.

Khachapuri

Bootje

Kenmerkend is de vorm van het brood, dat wordt geboetseerd tot een bootje. Daarin gaat een bodem van geraspte kaas. De randen worden ingesmeerd met vloeibare boter.

De khachapuri wordt eerst kort gebakken tot de kaas is gesmolten en de randen van het deeg goudbruin beginnen te worden; daarna wordt er een ei middenin het brood gelegd.

Het brood gaat dan weer kort de oven in, waarna de randen weer met vloeibare boter worden ingesmeerd en er ook nog een lekkere dikke klont boter in het broodje verdwijnt. Geen lichte kost dus, maar wél perfect anti-katervoedsel.

Hoe eet je khachapuri?

Met een biertje of een groot glas wijn, zouden wij zeggen en dan ‘t liefst heet uit de oven natuurlijk. Top bij je eerstvolgende brunch!

Het is de bedoeling dat je het eitje even goed omroert met de gesmolten kaas. Zo krijg je een heerlijke zachte vulling van ei en kaas.

Zelf khachapuri maken

Wil je het brood zelf maken, dan heb je niet veel nodig, alleen wat geduld. Het deeg moet tussendoor namelijk twee keer een tijdje rijzen; samen zo’n 1,5 uur.

Handig is dit recept, waarbij je het deeg kneedt met een keukenmachine. Heb je die niet, dan kan het uiteraard ook met de hand. Kneed dan wel een tijdje door; zo’n vier minuten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.