Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 24 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

De lekkerste kerstgerechten met een herinnering van de Culy-redactie

Tijdens de kerstdagen is het weer de tijd om de klassiekers op tafel te zetten. Amuses, kalkoen, beef Wellington en chocolademousse. Ieder gezin heeft wel een aantal eigen, traditionele kerstgerechten. Vandaag delen we als Culy-redactie onze favoriete kerstgerechten met een persoonlijke herinnering.

Kerstgerechten met een herinnering

Nancy – Mangotompouce

“Knapperige laagjes filodeeg, zoete mango, krokante pijnboompittenpraliné… ben je al aan het watertanden? Jarenlang was dit hét kersttoetje binnen mijn familie. De mangotompouce noemden we ‘m. Eigenlijk wel een briljante afsluiter van een copieus kerstdiner (waarbij je – laten we eerlijk zijn – toch altijd weer te veel eet), want de smaken en texturen zijn licht, knapperig en fris.

Geen idee meer overigens waar we dit toetje vandaan toverden en waar de originele receptuur nu huist. Wel heb ik dit dessert een paar jaar geleden als inspiratie gebruikt voor Culy, in een iets simpelere, modernere versie, als pina colada tompouce.

Inmiddels hebben we ‘m al een paar jaar niet meer gemaakt met de familie. Waarschijnlijk omdat we er elke kerst weer achter kwamen dat we al zo veel hadden gegeten, dat we geen plek meer hadden voor het toetje. Nu wordt het vaak koffie met friandises. Ook lekker. Maar als ik denk aan die mangotompouce, zie ik altijd weer levendige herinneringen voor me van kerst met de familie.”

Pina colada tompoes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Winnie – Gedroogde pruimen in spek

“De allereerste herinnering aan een kerstgerecht situeert zich in departement borrelhappen. Wat daarbij standaard – en ook de enige keer per jaar – op tafel kwam, was een ovenschaal met in spek gewikkelde gedroogde pruimen. Als kind vond ik die er maar vreemd uitzien, ik begreep het niet zo goed.

Toch deinsde ik toen al niet terug om mijn culinaire horizonnen te verbreden en voor ik het wist ritste ik die dingen met mijn tanden van hun prikker. Naast standaard te heet zijn ze ook een killer van een zoet-hartigcombinatie. En laat dat nou net zijn wat ik tot op heden zowat het lekkerste op aarde vind. Laat die smaken maar samenkomen!”

Emmo – Cranberrymousse

“Voor mij is kerst pas compleet als mijn oma’s cranberrymousse na een eindeloos diner op tafel verschijnt. Het recept voor dit nagerecht (of “zoetje” zoals m’n oma het noemt) heeft ze volgens mij ooit zelf een keer bedacht. Wat voor mij vaste prik was tijdens onze familiediners, was voor vrienden en gasten een onbekende ervaring. Een echte klassieker binnen onze familie.

Ieder jaar maakt mijn hart een sprongetje als er weer een grote kom roze/paarse mousse op tafel verschijnt. Het is net zo makkelijk als dat het lekker is. Cranberry’s koken met suiker, zeven, af laten koelen en dan mengen met opgeklopte slagroom. Het resultaat is een zoet/zuur/bitter en luchtig nagerecht, waar ik elk jaar teveel van eet. En ik ben niet van plan om daar dit jaar verandering in te brengen…”

Cranberries-kerstgerechten-stock
Bron: Irita Antonevica

Ogechi – Scones en champignons op toast

“Met kerst probeer ik ieder jaar iets nieuws op tafel te zetten, maar er is één gerecht dat altijd terugkeert in de middag en dat zijn scones. Hierin probeer ik dan wel te variëren. Zo koos ik vorig jaar voor scones met oranjebloesem en sinaasappelcreme en zet ik dit jaar lavendelscones met yuzuroom op tafel.

Grappig feit: zelf ben ik niet eens zo’n fan van scones, maar mijn moeder wel. Daarom doe ik altijd maar alsof ik het zelf super lekker vind voor haar.

Kerst scones
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Een echt familie-kerstrecept is de gekruide champignon op toast van mijn moeder. Tijdens de feestdagen mag niemand in de keuken komen, maar mijn moeder mag elk jaar tijdens de lunch haar favoriete champignons op toast maken uit haar favoriete kookboek De fijne Franse keuken van Lekturama uit 1979 (!).

Ik zou het recept willen delen, maar mijn moeder volgt nooit recepten uit een kookboek, waardoor het recept ieder jaar anders uitdraait. Wat je kan verwachten zijn champignons gebakken in boter en groene kruiden met veel zout en peper en een geroosterd sneetje casinobrood. Dit Culy-recept komt waarschijnlijk het meest in de buurt.”

Toast Champignon
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.